Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Θεσσαλονίκη: Εγκαταλείπει το σχολείο 1 στους 4 μαθητές

Κλασσικοπερίπτωση: Το χειρότερο δεν είναι να διαβάζεις "κατοχικές ειδήσεις". Το τραγικό είναι ότι διαβάζοντάς τις συνειδητοποιείς ακόμα πιο βαθειά, πως η χώρα σου ηττήθηκε από προδοσία και έγινε "κατεχόμενη ζώνη" χωρίς να πέσει ούτε μια "τουφεκιά".

Η σχολική "διαρροή", κυρίως στα λύκεια και γυμνάσια, φτάνει το 25%.
Βασική αιτία είναι η οικονομική κρίση και η ανεργία των γονιών που στρέφει αρκετούς μαθητές στην αναζήτηση εργασίας.


Εκπρόσωποι των πέντε ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης και των δέκα Συλλόγων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν προχθές, έκαναν λόγο για σημαντικές ελλείψεις στα σχολεία και περιέγραψαν καταστάσεις υποσιτισμού μαθητών και αιθουσών χωρίς θέρμανση, όπως επίσης προβλήματα στις μετακινήσεις μαθητών (σε σχολεία των Σερρών, της Καστοριάς και της Κοζάνης). Όπως ανέφεραν, πανελλαδικά, υπάρχουν περίπου 2000 κενά σε εκπαιδευτικούς, κυρίως των ειδικοτήτων σε δημοτικά, στις ΕΠΑΣ, και σε γυμνάσια. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν, για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, η σχολική διαρροή, κυρίως στα λύκεια και γυμνάσια, φτάνει το 25%, από το 12% το 2009. Βασική αιτία είναι η οικονομική κρίση και η ανεργία των γονιών που στρέφει αρκετούς μαθητές στην αναζήτηση εργασίας.

Οι εκπαιδευτικοί επανέλαβαν την αντίθεσή τους στο προεδρικό διάταγμα για την αξιολόγηση, επειδή, όπως τονίζουν, δεν σχετίζεται με τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου και τις συνθήκες υποδομών των σχολείων, αλλά με τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των καθηγητών. Παρομοίως, αντιτάχθηκαν και ζήτησαν την απόσυρση του νόμου για το πειθαρχικό δίκαιο, επειδή «καταστρατηγεί το τεκμήριο της αθωότητας» και μπορεί να θέσει σε αργία εκπαιδευτικούς, χωρίς να αποδεικνύεται η εμπλοκή τους σε κάποιο πειθαρχικό αδίκημα.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP