Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

«Μαδαγασκάρη», όπως σε λίγο θα λέμε… «Ελλάδα» (ένα από τα χαρακτηριστικά ρεπορταζ της ΕΡΤ)


Στη γνωστή εκπομπή της ΝΕΤ, «Ταξιδεύοντας», η κ. Τσόκλη στις 14/2/13 παρουσίασε τη Μαδαγασκάρη. Τίτλος της εκπομπής: “Ταξιδεύοντας με τους Έλληνες της Μαδαγασκάρης”.
Σύμφωνα με την κ. Τσόκλη η Μαδαγασκάρη

είναι μια χώρα με «πλούσια εδάφη, ατελείωτες αμμώδεις παραλίες, μυρωδάτη βανίλια, καφέ, και γαρίφαλο, παραδειγματικά χαμογελαστούς, πλην όμως πάμφτωχους κατοίκους», για την οποία «σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι το 70% του πληθυσμού της ζει με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα»!!!

Όσοι παρακολούθησαν την εκπομπή της κ. Τσόκλη θα διαπίστωσαν ιδίοις όμασι την πείνα, την ανέχεια, την δυστυχία και εν γένει τον υψηλό βαθμό εξαθλίωσης ενός λαού, που είχε την… τύχη ή την ατυχία να «ζει» σε μια πλούσια κατά τα άλλα χώρα!

Ενός λαού, που σύμφωνα πάντα με την παρουσιάστρια, «μόνο το 70% του έχει πρόσβαση στο σχολείο». Απλή πρόσβαση φυσικά!

Ενός λαού, που οι κυβερνήσεις του δεν ενδιαφέρονται ούτε για τις στοιχειώδεις κοινωνικές παροχές!

Στη Μαδαγασκάρη, το ρόλο του κράτους ανέλαβαν να υποκαταστήσουν εθελοντικές οργανώσεις καθώς και η ελληνορθόδοξος αρχιεπισκοπή, που αναλαμβάνουν να συγκεντρώσουν και να διανείμουν τρόφιμα, να ιδρύσουν σχολεία και νοσοκομεία!

Από την άλλη, όπως πάλι θα διαπίστωσαν οι τηλεθεατές, ο απόλυτος πλούτος!

Η πλευρά αυτή παρουσιάστηκε στο πρόσωπο ενός ομογενούς, που ζει πάνω από πενήντα χρόνια στο νησί της Μαδαγασκάρης.

Κατά την κ. Τσόκλη «η εργατικότητα, η διαίσθηση, η έμπνευση και η τόλμη» ήταν τα στοιχεία που έπαιξαν τον καθοριστικό ρόλο, ώστε ο ομογενής μας «να δημιουργήσει -50 χρόνια αργότερα από τη στιγμή που έφτασε στο νησί- μια μικρή αυτοκρατορία 25 περίπου επιχειρήσεων…» καθώς και ένα σύγχρονο… παλάτι, όπως είδαμε μαγεμένοι όσοι παρακολουθήσαμε την εκπομπή!

Φαίνεται μάλλον ότι, κατά την παρουσιάστρια, η άγρια καπιταλιστική εκμετάλλευση και το ανύπαρκτο μορφωτικό επίπεδο του λαού -ο οποίος μάλιστα χαρακτηρίστηκε στην εκπομπή από ελληνόγλωσσο ξεναγό σχεδόν στο σύνολό του … «κοιμισμένος»(!)- δεν έπαιξε κανένα ρόλο στη δημιουργία αυτής της αυτοκρατορίας και φυσικά και των υπόλοιπων αυτοκρατοριών, που έχουν δημιουργηθεί στο νησί και οι οποίες, εννοείται, δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να προωθούν την… ανάπτυξη(!), τα κέρδη τους, και φυσικά την αμάθεια και την εξαθλίωση του λαού στη νήσο!

Η παρουσίαση του ομογενούς μας άρχισε με τις… «αγαθοεργίες» του και την… προσφορά του στις άπορες οικογένειες μέσω της αρχιεπισκοπής. Όπως ακούσαμε, στους άπορους κατοίκους μοιράζονται δύο κιλά ρύζι, καλαμποκάλευρο και σαπούνι! Επίσης κάθε πρωί μοιράζεται σε χίλια παιδιά γάλα, θυμίζοντας μας ταυτόχρονα και την Ελλάδα του 2013 και αυτήν της δεκαετίας του πενήντα και εξήντα!

Στη συνέχεια, η παρουσιάστρια μάς έκανε μια μικρή ξενάγηση στις επιχειρήσεις του, τις οποίες δεν μπορούσε παρά να θαυμάσει ο κάθε τηλεθεατής και φυσικά να φανταστεί τον εαυτό του… στη θέση του!

Ταυτόχρονα, διαπιστώνονταν και μια θαυμαστή… ανάπτυξη(!) στο νησί, για την οποία και το… «ελληνικό δαιμόνιο» έπαιξε και παίζει, όπως αποδεικνύεται, καθοριστικό ρόλο!

Αυτό όμως που παρέλειψε να ρωτήσει η παρουσιάστρια ήταν: Ποιες είναι οι συνθήκες εργασίας στις εν λόγω επιχειρήσεις και γενικά στο κράτος της Μαδαγασκάρης;

Ποιος ο μισθός των εργαζόμενων εκεί; Ποιες οι κοινωνικές τους παροχές, ποιο το ωράριο και οι μέρες εργασίας; Ποιες… οι διακοπές τους;

Ίσως βέβαια να τα θεώρησε… περιττά, μιας και το λιγότερο του ενός(!) δολαρίου την ημέρα, με το οποίο ζει ένα ποσοστό πάνω του 70% του πληθυσμού της, έδινε την απάντηση!

Ίσως πάλι να μην ήθελε να φέρει σε… δύσκολη θέση τον ομογενή μας, ο οποίος δεν παρέλειψε να τονίσει την αγαστή συνεργασία που είχε πάντα με όλες τις Μαδαγασκαρινές κυβερνήσεις και τις πολλές κυβερνητικές αποφάσεις που, όπως είπε, έχουν παρθεί εντός της οικίας του, του… παλατιού του, θα μπορούσε να πει ο τηλεθεατής της εκπομπής! Αποφάσεις, οι οποίες προφανώς δεν θα βελτίωναν τη θέση των εξαθλιωμένων της Μαδαγασκάρης αλλά θα βελτίωναν το πεδίο της… επιχειρηματικότητας!

Επίσης ο ομογενής μας δεν παρέλειψε να καλέσει μέσω της εκπομπής και άλλους συμπατριώτες μας να επενδύσουν στη Μαδαγασκάρη. Αρκεί να έχουν υπομονή, όπως είπε, για να κερδίσουν!

Σήμερα, για τη χώρα μας, ως μοναδική ελπίδα σωτηρίας παρουσιάζεται από τους κυβερνώντες η… ανάπτυξη! Από όλα όμως τα παραπάνω προκύπτει τι είδους ανάπτυξη εννοούν!

Φυσικά εννοείται ότι, για να κρατήσουμε εμείς τους… «επενδύτες» μας εδώ στη χώρα μας, και κατά μείζονα λόγο να προσελκύσουμε και ξένους, πρέπει να τους εξασφαλίσουμε συνθήκες καλλίτερες αυτών της… Μαδαγασκάρης(!), δηλαδή έναν «κοιμισμένο» λαό και καθεστώς… αποικιοκρατίας από την οποία, όπως ειπώθηκε, η χώρα της Μαδαγασκάρης απαλλάχτηκε, τουλάχιστον τυπικά, εδώ και εξήντα χρόνια!

Βέβαια, η παρουσιάστρια δεν χρειαζόταν να επισκεφθεί τη Μαδαγασκάρη –ήδη μας έχει παρουσιάσει όλο τον κόσμο, πριν γίνει βουλευτής- για να δει ότι η… ανάπτυξη μπορεί να βαδίζει χέρι-χέρι, από τη μία μεριά με την απόλυτη εξαθλίωση ενός λαού και από την άλλη με τον απόλυτο πλούτο μιας χούφτας ανθρώπων, που όμως, όπως μας είπε η ίδια, «η εργατικότητα, η διαίσθηση, η έμπνευση και η τόλμη» –και τίποτα άλλο- είναι το «μυστικό» που μπορεί να εκτινάξει τον καθένα και να τον κάνει κάτοχο… αμύθητης περιουσίας!

Επίσης, δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι και ως πολιτικός η κ. Τσόκλη, με μια γνώση για τα τεκταινόμενα ανά τον κόσμο, δεν γνώριζε επακριβώς ποιες θα ήταν οι συνέπειες για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, όταν ως βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ ψήφιζε δύο μνημόνια και τους ανάλογους εφαρμοστικούς νόμους, όταν έδινε ψήφο εμπιστοσύνης σε τραπεζίτη πρωθυπουργό, όταν και αυτή με τους υπόλοιπους κυβερνητικούς βουλευτές παρέδιδε στην ουσία τον ελληνικό λαό, την ίδια την πατρίδα, στα χέρια των δικών μας Κροίσων, του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΤ (Ευρωπαϊκής Τράπεζας)!

Ούτε φυσικά μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους ότι τότε το κόμμα της, το ΠΑΣΟΚ, η ίδια και οι λοιποί βουλευτές του εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό με εκείνο το «λεφτά υπάρχουν», για να υφαρπάξουν την ψήφο του και να εφαρμόσουν στο όλον της αυτήν την πολιτική –την από χρόνια σχεδιασμένη- πού, αν δεν ανατρέψει ο ελληνικός λαός, είναι βέβαιο ότι τον οδηγεί σε καθεστώς πλήρους εξαθλίωσης, σε καθεστώς σαν αυτό που φρόντισε να μας δείξει στην εκπομπή της!

Ύστερα από όλα αυτά, ως πολίτες αυτής της χώρας -της χώρας πειραματόζωο, όπως χαρακτηρίστηκε από αυτούς που μας έβαλαν σ’ αυτόν τον κυκεώνα- νομιμοποιούμαστε να ρωτήσουμε μία πρώην κυβερνητική βουλευτή: Όταν κυρία Τσόκλη ψηφίζατε τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους είχατε κατά νου το πρότυπο της Μαδαγασκάρης και των Μαδαγασκαρινών;

«Μαδαγασκάρη» λοιπόν! Όπως σε λίγο θα λέμε… «Ελλάδα», κ. Τσόκλη!

Το διαβάσαμε ΕΔΩ:
http://www.inprecor.gr/index.php/archives/231906


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ:
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=7318

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP