Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Αίγυπτος : Ένας στρατός συγκροτημένος και εξοπλισμένος από το Πεντάγωνο

του Manlio Dinucci
Γεωγράφου, γεωπολιτικού
Reseau Voltaire 4 Φεβρουαρίου 2011
Μετάφραση: Κλεοπάτρα Κατακάλου



Ανώτεροι αξιωματικοί κατά τη διάρκεια των ασκήσεων Bright Star 05/06 στη στρατιωτική πόλη Μουμπάρακ. Ο αιγυπτιακός στρατός συγκροτήθηκε κι εξοπλίστηκε από τις ΗΠΑ για να εφαρμόσει τη μεμονωμένη ειρήνη Ισραήλ-Αιγύπτου.

Η απεικόνιση της παρούσας κατάστασης στην Αίγυπτο από τα ατλαντικά ΜΜΕ ταυτίζει τη λαϊκή εξέγερση με εμφύλιο πόλεμο και στήνει το στρατό σε θέση διαιτητού. Είναι αναμφίβολα ψευδής.

Η κυβέρνηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και ο στρατός του αποτελούν προϊόντα της πολιτικής των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως και της τυφλής υποστήριξης προς το Ισραήλ.

Η εικόνα των αρμάτων να φρουρούν τα νευραλγικά κέντρα του Καΐρου, με πλήθος διαδηλωτών τριγύρω τους, είναι συμβολική. Πρόκειται για Μ1 Α1 Άμπραμς, τα τρομερά αμερικανικά τάνκς της τελευταίας τεχνολογίας που κατασκευάστηκαν στην Αίγυπτο βάσει μιας συμφωνίας συμπαραγωγής. Συμβολίζουν το μέτρο στο οποίον εμπλέκονται οι ΗΠΑ ως προς τη συγκρότηση των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων καθώς και το μέγεθος της εμπιστοσύνης που προσέδωσαν στο καθεστώς του Μουμπάρακ. Μέσα σε 30 έτη τους προμήθευσε η Ουάσιγκτον πολεμική βοήθεια αξίας περί τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στα οποία προστίθενται κι άλλα κρυφά κονδύλια.

Προς το παρόν το πολίτευμα Μουμπάρακ λαμβάνει από τις ΗΠΑ περί τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο και συγκαταλέγεται κατ’ αυτόν τον τρόπο ανάμεσα στους κυριώτερους δικαιούχους μετά το Ισραήλ. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτού του ποσού δαπανάται στην αγορά αμερικανικών όπλων. Δεδομένου δε ότι η αξία τους υπερβαίνει την οικονομική δυνατότητα της αιγυπτιακής κυβέρνησης, η Αίγυπτος συσσώρευσε ένα χρέος απέναντι στις ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον όμως απεδείχθη γενναιόδωρη:

Το 1990,
προκειμένου να ανταμείψει την Αίγυπτο για τη συμμετοχή της στον επικείμενο πόλεμο εναντίον του Ιράκ, χορήγησε μία άφεση του στρατιωτικού χρέους ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δέκα χρόνια αργότερα, τους παραχώρησε μία απίστευτη πίστωση ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων: έτσι κατάφεραν ν’ αποκτήσουν 24 καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά F16 τελευταίας τεχνολογίας, 3 πυραύλους Πάτριοτ καθώς κι άλλα πρωτοποριακά οπλικά συστήματα.

Εξ άλλου το Πεντάγωνο προμήθευσε τις ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου και με όπλα που διέθετε σε πλεόνασμα ή κι άλλα που αντικαταστάθηκαν από καινούργια νέας γενιάς, ετήσιας αξίας κάποιων εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Συγχρόνως εξάσκησε Αιγύπτιους αξιωματικούς και στρατιώτες, των ειδικών δυνάμεων ιδίως, διοργανώνοντας κάθε δύο χρόνια την επιχείρηση Βright Star, μία μεγάλη στρατιωτική άσκηση που λαμβάνει χώρα στην Αίγυπτο με τη συμμετοχή περίπου 25.000 αμερικανών στρατιωτικών.

Κατά τρόπο σημαδιακό, στα διοικητήρια που δημιουργήθηκαν από το Πεντάγωνο σε παγκόσμια κλίμακα, η Αίγυπτος του Μουμπάρακ δεν υπάγεται στην στρατιωτική διοίκηση της Αφρικής (Africom) αλλά αποσχίστηκε από την Ήπειρο για να υπαχθεί στην Κεντρική Διοίκηση (Centcom), της οποίας η αρμοδιότητα καλύπτει την Εγγύς Ανατολή του πετρελαίου.

Η Αίγυπτος, εξηγεί η Centcom «παίζει ένα ρόλο-κλειδί στην άσκηση μιας σταθεροποιητικής επιρροής στην Εγγύς Ανατολή, ιδιαίτερα προκειμένου να «αντιμετωπίσει την αυξανόμενη αστάθεια της Γάζας».

Η Centcom συνεχίζει λοιπόν να λειτουργεί σε στενή επαφή με τις αιγυπτιακές δυνάμεις, προκειμένου να «αποκλείσει τα παράνομα φορτία όπλων στους εξτρεμιστές της Γάζας και να παρεμποδίσει να επεκταθεί η αστάθεια της Γάζας στην Αίγυπτο κι επέκεινα».

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου στην πραγματικότητα πρόκειται «να αντιμετωπίσει μία εσωτερική απειλή από εξτρεμιστές». Επομένως η εξωτερική βοήθεια των ΗΠΑ είναι «θεμελιώδης προκειμένου να ενδυναμώσει την αιγυπτιακή κυβέρνηση».



O στρατός των ΗΠΑ έχει συγκροτήσει Αιγύπτιους στρατιωτικούς για οδομαχίες (εν προκειμένω γυμνάσια στη στρατιωτική πόλη Μουμπάρακ). Η στρατηγική υποστήριξη της Αιγύπτου στο Ισραήλ αποκλείει κάθε μορφή δημοκρατίας σε μία χώρα στην οποία η πλειοψηφία του πληθυσμού αντιτίθεται στο σιωνιστικό πρόγραμμα. Απαιτεί τη συγκρότηση από τις ΗΠΑ μιας στρατιωτικής δικτατορίας


Σ’ αυτό το πλαίσιο, είναι αξιοσημείωτο το θέμα της τελευταίας άσκησης Bright Star: «Στρατιωτικές επιχειρήσεις σε έδαφος αστικό». Στην άσκηση που διεξήχθη τον Οκτώβριο του 2009 υπό τη διεύθυνση του Πενταγώνου με τη συμμετοχή ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, οι αιγυπτιακές δυνάμεις εξασκήθηκαν στον πόλεμο που διεξάγεται στο εσωτερικό μίας μεγάλης μητρόπολης κι όχι στον πόλεμο της ερήμου.

Η άσκηση Bright Star διεξήχθη στη στρατιωτική πόλη Μουμπάρακ, στρατιωτικό πεδίο που κατασκευάστηκε ειδικά για την επιχείρηση αυτή και στο οποίο έδωσαν φυσικά το όνομα του δικτάτορα.

Επομένως, τα πάντα έχουν προβλεφθεί προκειμένου να αντιμετωπισθεί εσωτερική ταραχή εξτρεμιστών. Με τη διαφορά ότι αυτή πήρε τις διαστάσεις μιας λαϊκής εξέγερσης. Και με τη διαφορά ότι είναι άγνωστο το πώς θα συμπεριφερθούν εν προκειμένω οι στρατιωτικοί -νεοσύλλεκτοι κατά μεγάλο μέρος - οι οποίοι επιβιβασμένοι σε αμερικανικά άρματα made in Egypt, θα πρέπει να εγγυηθούν ότι η Αίγυπτος θα παραμείνει και μετά την πτώση του Μουμπάρακ στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ.

Σημείωση: Για την καλύτερη κατανόηση του άρθρου θα πρέπει να μελετηθεί σε συνάρτηση με το πολύ κατατοπιστικό κείμενο του Thierry Meyssan: Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ
ΕΔΩ:
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?p=26441#26441

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP