Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Σπίθα" και "κινήματα": Το μεγαλείο και το αστείο

Δίκτυο Ιθάκης
 


Ήταν μεγάλη στιγμή για την σύγχρονη ιστορία η ανακοίνωση της 1ης του Δεκέμβρη του Μίκη Θεοδωράκη:
• Με την εξαγγελία για την δημιουργία ενός Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών δεν αποσκοπώ στον σχηματισμό ενός κόμματος ούτε ενός οργανωμένου λαϊκού κινήματος με οργανώσεις, μέλη και ηγεσία. Το μοναδικό μου κίνητρο είναι να βοηθήσω να δημιουργηθεί ένα κίνημα και μια ζύμωση ιδεών, ανεξάρτητα και μακριά από το υπάρχον πολιτικο-κομματικό κατεστημένο με επίκεντρο τον ανεξάρτητο πολίτη...
Μέσα σε δυο μήνες, η "σπίθα" απλώθηκε σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και τη διασπορά.
Αυτοοργάνωση.
Κι εκεί γύρω στα μέσα του Φλεβάρη, άρχισε η "αντίστροφη" μέτρηση. Αυτό που αυτοαποκαλείται "ηγεσία", "συμβουλευτική", "οργανωτική" επιτροπή ή κάποιοι εξ αυτών σκέφτηκαν και αποφάσισαν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση κι άρχισε η συγγραφή μιας σειράς ανακοινώσεων, επιστολών, "οργανωτικών αρχών" κλπ.
Όλα αυτά συνάντησαν σχεδόν την καθολική αντίδραση των αυτοοργανωμένων ανθρώπων. Παρά την παρουσία "γλυφτών", που με κεφαλαία υμνούσαν τον ΜΙΚΗ, η μία πίσω από την άλλη, οι ανακοινώσεις αποσύρονται ή τροποποιούνται, χωρίς να υπάρχει, ακόμα και για τις "τροποποιημένες" εντολές, θετική ανταπόκριση από τις τοπικές οργανώσεις.
Αυτό είναι το μεγαλείο: Η αντίσταση του ανώνυμου πλήθους στις άνωθεν προσταγές.

Εμείς, σήμερα, θα ασχοληθούμε μόνο με μία περίπτωση, για να κατανοηθεί το αστείο επίπεδο μιας "με το ζόρι ηγεσίας".
Θα αναφερθούμε σε ένα επεισόδιο, που αναπαράχθηκε σε πολλά πολιτικά ιστολόγια και ιστοσελίδες κινημάτων.
Παραμονές της 25ης Μαρτίου αναρτήθηκε στην "επίσημη" ιστοσελίδα του Μίκη Θεοδωράκη η πιο κάτω ανακοίνωση:
• "Ανακοινώνεται προς τις ΣΠΙΘΕΣ και κάθε φίλο τους, ότι η Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών του Μίκη Θεοδωράκη δεν θα συμμετάσχει στην εκδήλωση που διοργανώνεται από διάφορα κινήματα και σωματεία, τη 2α Απριλίου στο Σύνταγμα.
Η στρατηγική που ακολουθούμε είναι να επιτύχουμε τούς σκοπούς μας με τις δικές μας δυνάμεις, χωρίς συνεργασίες που προκαλούν συγχύσεις, χωρίς να δίνουμε το δικαίωμα εκμετάλλευσης τού κύρους μας για σκοπούς άλλων, και ιδιαίτερα να μάς εκλαμβάνουν ως ουρά άλλων κινημάτων.
Θα προχωρήσουμε με αυτοδυναμία και διαφάνεια, σε ένα παλλαϊκό μέτωπο σωτηρίας τής Πατρίδας, στο οποίο καλούμε όλους όσους αγαπούν την Ελλάδα να συμμετάσχουν."
Η εκδήλωση αυτή έχει αποφασιστεί από "την συνεχιζόμενη ανοιχτή Συνέλευση της συντονιστικής επιτροπής κινημάτων και πρωτοβουλιών, το Σάββατο 26/3/2011 και ώρα 16.00 στην μουσική σκηνή "Αυλαία", οδός Αγίου Όρους 15 και Κωνσταντινουπόλεως.(πλησίον μετρό Κεραμεικός)".

Όπως ήταν αυτονόητο τα " διάφορα κινήματα και σωματεία" αντέδρασαν το καθένα με τον τρόπο του, επικρίνοντας την πράξη και τη φιλοσοφία του πιο πάνω κειμένου.
Ενδεικτικά, για τα σχόλια που προκάλεσε η ανακοίνωση, σας παραπέμπουμε στο stop cartel.

Μια αναγκαία διευκρίνηση: Ο τρόπος που προσέγγισαν "τα διάφορα κινήματα και σωματεία" τους ανθρώπους της "σπίθας" εμπεριείχε τη λογική του "μαγαζιού" και επέβαλαν το στοιχείο του αποκλεισμού σε κάθε τι που δεν τους είναι αρεστό:
• "...για την ιστορία, υπήρξαν εξ αρχής σοβαρές αντιδράσεις με πολιτικά επιχειρήματα, όταν εμφανίστηκαν στην πρώτη Συνέλευση πολίτες οι οποίοι δήλωσαν μέλη της πολιτικής κίνησης Μ. Θεοδωράκη.Οι πολιτικές εκείνες αντιδράσεις συζητήθηκαν στα πλαίσια του δημοκρατικού διαλόγου και αποφασίστηκε τελικά η προσωπική συμμετοχή κάθε πολίτη η ομάδας πολιτών υπό την αυστηρή προυπόθεση ότι συμφωνούν με τις συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές..."(stop cartel)
Οι κύριοι αυτοί, που πραγματικά αποτελούν μια ελπιδοφόρα κατάσταση και ένα αξιόλογο τρόπο εξόδου από το αδιέξοδο, αποφάσισαν να κρίνουν ποιος είναι και ποιος δεν είναι "ομάδα", "κίνημα" ή συγκροτημένη οργάνωση.
Ο τίτλος "το Μεγαλείο και το αστείο" αφορά και αυτά τα κινήματα, τη φιλοσοφία και την πρακτική τους.

Συνεχίζουμε την παρουσίαση της ιστορίας, πηγαίνοντας ανάποδα στο χρόνο:
Παραμονές της 12ης Φεβρουαρίου, είχε αναρτηθεί στην "επίσημη" ιστοσελίδα του Μίκη η πιο κάτω ανακοίνωση:
• "Από αυτό το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011, και κάθε Σάββατο και ώρα 16.00, όλοι όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στην κοινή μας προσπάθεια για ένα ευρύ αντι-Μνημονιακό και Πατριωτικό Μέτωπο είναι ευπρόσδεκτοι στην μουσική σκηνή "Αυλαία", επί της οδού Αγίου Όρους 15, στον Βοτανικό.(πλησίον μετρό Κεραμεικός)..."

Όπως βλέπουμε , η "επίσημη" ιστοσελίδα παρότρυνε τις οργανώσεις της "σπίθας" να συμμετέχουν στην διαδικασία, την οποία, τελικά, κατήγγειλε , παραμονές της 25ης Μαρτίου. Αυτή η ανακοίνωση, όπως και άλλες, δεν πέρασε χωρίς αντιδράσεις από τις τοπικές "σπίθες". Παρά την κακή υποδοχή, που είχαν από τα μέλη της "συνεχιζόμενης συνέλευσης". Κι αυτό λέγεται "μεγαλείο".

Για την ιστορία, "σημαντικό ρόλο" στην συνεχιζόμενη συνέλευση παίζει η "σεισάχθεια", ιδρυτικό μέλος της οποίας είναι ο κ. Δημ. Καζάκης , ο οποίος παράλληλα συμμετέχει στην "συμβουλευτική" του κ. Μίκη Θεοδωράκη! Δηλ. η "συνεχιζόμενη συνέλευση" πέταγε έξω τη "σπίθα" και ο κ. Καζάκης ήταν μέλος και των δύο καταστάσεων!!
Κουλουβάχατα!!

Δεν τελειώσαμε:
Η ηγεσία, που σέβεται τον εαυτό της, πρέπει να σέβεται και τις αποφάσεις της.
Καλά κρασιά, αν νομίζετε πως έτσι συμβαίνει!
Και οι δύο ανακοινώσεις, που παρουσιάσαμε εδώ, δεν υπάρχουν στην "επίσημη" ιστοσελίδα του Μίκη. Αφαιρέθηκαν!!!!
Για του λόγου το αληθές:
- Εδώ θα έπρεπε να είναι η πρώτη ανακοίνωση.
http://www.mikis-theodorakis-kinisi-anexartiton-politon.gr/el/news/?nid=444
- Κι εδώ θα έπρεπε να είναι η δεύτερη ανακοίνωση.
http://www.mikis-theodorakis-kinisi-anexartiton-politon.gr/el/news/?nid=541
Δεν αντέχουν ούτε τις δικές τους ανακοινώσεις!
Ας αφήσουμε τα αστεία των εξουσιαστών κι ας κρατήσουμε το μεγαλείο της ψυχής. Μπορούμε.
------------------------------------------------
Αυτή η πατρίδα και οι άνθρωποι της πρέπει να απομακρυνθούν από τις παλαιοκομματικές, αυταρχικές, γελοίες εξουσιαστικές, διαχωριστικές πραχτικές και ιδεολογίες και να παράγει τη δική της μεγάλη ενότητα.
Η ρώμη της εξουσίας, η νομοθετική, ένοπλη και επικοινωνιακή υπεροπλία της θα αντιμετωπιστεί από τη δύναμη της απίστευτα μεγάλης συσπείρωσης του λαού.
Χωρίς προαπαιτούμενα , χωρίς μικρότητες, χωρίς "ηγετικές" επιδιώξεις. Να αφήσουμε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν και να συνθέσουν τη μεγάλη δύναμη ανυπακοής, ανατροπής και δημιουργίας.
Θέλουμε συνταχτική εθνοσυνέλευση , σαν κοινό στόχο ΟΛΩΝ . Για δημοκρατία, χωρίς επίθετα. Για να φτιάχνει ο λαός τους νόμους και να χαράζει μόνος τις τύχες του. Για πολίτες, άξιους να κυβερνούν και να κυβερνώνται. Έχουμε παραδείγματα: Από την αρχαία Ελλάδα, ως την Ελβετία. Και πολλά άλλα, από τις λίγες στιγμές αυτοκυβέρνησης, που εμφανίστηκαν στις Μεγάλες Στιγμές των εξεγερμένων λαών και της ιστορίας.
Κάθε τι που διαιρεί, υπηρετεί το καθεστώς.
"Ηθικό δίδαγμα", από όσα σας περιγράψαμε:
Η κοινωνία , οι πολίτες ξέρουν , δεν παγιδεύονται και μπορούν. Αρκεί να σμίξουν.


(σκίτσο Δον ΨΥΧΩΤΗΣ)


Διαβάστε και εδώ:
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=5514

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP