Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Οι πραγματικοί άσωτοι - Τεράστιες τράπεζες= Τεράστια χρέη



Πώς γίνεται η μικρή Κύπρος με το ΑΕΠ των 17 δις να έχει ανάγκη από 23 δις άμεσα;
Πώς γίνεται 2 τράπεζες(αν και μια θα ήταν υπεραρκετή) να ρίχνουν στα βράχια ολόκληρη οικονομία έχοντας χρέη πολλές φορές περισσότερα από το χρέος της χώρας;


Είναι μοναδική και ειδική περίπτωση η Κύπρος; Πόσο ειδική περίπτωση μπορεί να είναι όταν σύμφωνα με τις δικές τους δηλώσεις οι 2 τράπεζες που θα συγχωνευόντουσαν στην Ελλάδα, ΕΤΕ και ΕUROBANK, είχαν πέρσι "ενεργητικό" 170 δις(περιουσία δηλαδή που όμως όλη έχει αποκτηθεί με δανεικά που χρωστούν οι τράπεζες); 170 δις είναι όσο περίπου όλο το ελληνικό ΑΕΠ.

Γιατί δεν επικεντρώνουμε στο "λογικό" γεγονός ότι συνολικά οι τράπεζες σε όλες τις προηγμένες καπιταλιστικές χώρες έχουν χρέος("υποχρεώσεις") 3-4 φορές(τουλάχιστον) μεγαλύτερο από το ΑΕΠ των χωρών και το χρέος των χωρών αυτών; Γιατί δεν μας λένε ότι τα πολυδιαφημισμένα τεράστια "υγιή" ενεργητικά των τραπεζών είναι όλα πλέον χρέη που βουλιάζουν τις οικονομίες;

Γιατί δεν ομολογούν ότι ουσιαστικά ο καπιταλισμός στο στάδιο του μονοπωλιακού καπιταλισμού-ιμπεριαλισμού όπου βρίσκεται παρασύρει όλες τις οικονομίες της γης στον καιάδα;

Υπάρχει η εξής γνωστή εξίσωση στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων

Ενεργητικό= Χρέη(ή υποχρεώσεις) + Ιδια κεφάλαια(ή καθαρή θέση)

Μόνο που στις τράπεζες η πραγματικότητα είναι η εξής:

Στην ΕΤΕ π.χ.(που είναι από τις πιο "νοικοκυρεμενες" τράπεζες) διαβάζουμε στον ισολογισμό του 2011:

Σύνολο ενεργητικού: 113 δις , Ιδια κεφάλαια: 6 δις (!!!) Χρέη: 107 δις !!!


Ποιος έδωσε στις τράπεζες το δικαίωμα να έχουν χρέος 15, 20, 30 και 40 φορές(η γερμανική Deutsche Bank) τα κεφάλαιά τους;

Ειναι σαν να παίρνω εγώ σήμερα το δικαίωμα να γίνω ιδιοκτήτης εκατοντάδων δίς παίρνοντας από το σύστημα δανεικά εκατοντάδες δίς! Ξυπνάς δηλαδή ένα ωραίο πρωί και λες: Να αποκτήσω περιουσία 100 δις; Πολύ ωραία, δανείζομαι από το σύστημα 100 δις και την αποκτώ. Κι αν κάτι δεν πάει καλά; Θα τα πληρώσει το δημόσιο, δηλαδή ο λαός! Κι αν αυτό βουλιάξει την οικονομία της χώρας; Ε, καί;

Αυτή είναι η αλήθεια του περίφημου πυλώνα του καπιταλισμού που πρέπει οπωσδήποτε να διασώζεται "με κάθε κόστος"(κόστος ποιανού άραγεWink.

Αυτός είναι ο καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης με δανεικά, από το μέλλον ουσιαστικά αφου φυσικά δεν υπάρχει κάποια δεξαμενή από όπου παίρνουν οι κεντρικές τράπεζες(όπως η ΕΚΤ π.χ.) και δίνουν στις περιφερειακές, που τώρα βουλιάζει τις οικονομίες του πλανήτη.

Αυτός είναι ο τρόπος που επιλέχθηκε
μετά τη δεκαετία του '70, όπου τα χρέη(δημόσια και ιδιωτικά) ήταν γενικά σε "φυσιολογικά" επίπεδα, όταν το καπιταλιστικό σύστημα είχε φτάσει ξανά στα όριά του από πλευράς κερδοφορίας και είχε πρόβλημα αναπαραγωγής των κεφαλαίων του.

Η αλήθεια είναι ότι ουσιαστικά όλη η περιουσία- το ενεργητικό- των τραπεζών έχει αποκτηθεί με δανεικά.

Στην εξίσωση που δώσαμε πιο πάνω (Ενεργητικό= Χρέη + Ιδια κεφάλαια)

η πραγματικότητα είναι ότι σε όλες τις τράπεζες των "ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών"( και όχι μόνο στην Κύπρο όπως ξέρουμε πια από την εδώ περίπτωση ΕΤΕ, EUROBANK) τα χρέη είναι πλέον περισσότερα από το ενεργητικό, δηλαδή εχουν περάσει σε αρνητικά "ίδια κεφάλαια", ή αρνητική "καθαρή θέση", και γι αυτό άλλωστε πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν ΟΛΕΣ!

Αυτό συμβαίνει γιατί ενώ τα χρέη τους έχουν μείνει ίδια(τα δις που δανείστηκαν για να δανείσουν και να "επενδύσουν"), από την άλλη και η αξία των περιουσιακών στοιχείων έχει μειωθεί, και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια χτυπάνε κόκκινο παντού(στην Ελλάδα μιλούν για 17% κόκκινα δάνεια) και μεγάλες ζημίες έχουν υποστεί από τοποθετήσεις σε πολύπλοκα συμβόλαια παραγώγων που δύσκολα μπορεί να εκτιμηθούν.

Το τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω θα το νοιώσουν σε όλο τον ανεπτυγμένο καπιταλιστικό κόσμο όλοι οι λαοί, όταν έρθει η ώρα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών τους που εδώ και χρόνια μεταφέρεται όλο και πιο πέρα.

Όλη η συζήτηση για τη "φορολόγηση" καταθέσεων (ή κατάσχεση καταθέσεων) γίνεται γιατί τα ποσά που χρειπαζονται είναι αδύνατον να βρεθούν από την ΕΚΤ ή τους μηχανισμούς "σωτηρίας" όπως τα EFSF,ESM. Και είναι αδύνατο να βρεθούν γιατί απλά τα ποσά είναι ιλιγγιώδη και συνήθως πολλαπλάσια των ΑΕΠ των χωρών της ΕΕ.

Θα πούμε για άλλη μια φορά ότι οι τράπεζες δεν είναι απρόσωποι οργανισμοί που δεν ανήκουν πουθενά. Οι ιδιοκτήτες και κύριοι μέτοχοί τους είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη και τα μεγάλα μονοπώλια, όπως επίσης οι τράπεζες είναι μέτοχοι των μεγάλων μονοπωλίων (σύμφυση βιομηχανικού και τραπεζικού κεφαλαίου).

Ολα τα παραπάνω δε, είναι λογική συνέπεια των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών κερδοφορίας των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων και όχι κάποιο "λάθος διαχείρισης". Αν ο καπιταλισμός δεν έκανε αυτό το "λάθος" θα έκανε κάποιο άλλο χειρότερο. Γι αυτό άλλωστε επέλεξε αυτό και όχι κάποιο άλλο.

Επίσης τα υπάρχοντα τεράστια κεφάλαια που έχουν οι καπιταλιστές εξακολουθούν να έχουν ανάγκη να αναπαραχθούν...

Αν λοιπόν ο καπιταλισμός δεν ανατραπεί, απλά τα (τρις)χειρότερα είναι μπροστά μας.

Υ.Γ. Πολλοί αναρωτιούνται: Μπορούν οι ιδιώτες μετοχοι να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζές τους; Η απάντηση είναι κάθετα ΟΧΙ, κατά την απλή και ταπεινή μας σκέψη, και ο λόγος είναι ο εξής απλός.

Η ΕΤΕ έχει βρεθεί π.χ. με τρύπα στα ίδια κεφάλαια περίπου 3 δις. Έχει δηλαδή "αρνητική καθαρή θέση" περίπου -3δις. Για να φτάσει στο επιθυμητό +5 δις κάποιοι πρέπει να βάλουν 8 δις. Όμως μόλις κάνουν το καλό, την ίδια στιγμή διαπιστώνουν πως τα 8 δις που έβαλαν αξίζουν 5 δις(έτσι γράφουν τα χαρτιά) και μάλιστα λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης εξακολουθούν να κινδυνεύουν κι από πάνω.

Οι καπιταλιστές μπορεί να είναι άπληστοι, αλλά βλάκες δεν είναι. Αν ξέρουν κάτι καλά είναι το να μετράνε. Το λογαριασμό λοιπόν δεν πρόκειται να τον πληρώσουν αυτοί.

ΠΗΓΗ:
http://giorgossarris.blogspot.gr/


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ:
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=7375
 

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP