Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Κούλογλου: Ο αμοραλισμός χωρίς σύνορα


Η ιστορία ενός ανθρώπου είναι ο καθρέπτης του. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στο χώρο του τηλεοπτικού θεάματος. Εδώ και να θέλεις να κρύψεις τις πολιτικές σου μεταλλάξεις και προδοσίες δεν μπορείς. Και μόνο το γεγονός ότι γίνεσαι δημοσιογραφικός «αστέρας» μέσα στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού λέει πολλά. Και λέει ακόμα περισσότερα όταν εκτοξεύεσαι στις «κορυφές» του δημοσιογραφικού ιερατείου στα μαύρα χρόνια του σημιτικού, εκσυγχρονιστικού παρακράτους.
Ο Στέλιος Κούλογλου αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα του δημοσιογραφικού «ονείδους». Το ίδιο το «όνειδος» αποτέλεσε γι αυτόν τη «νέα αξία»: Την εμπορευματική αξία της ανόδου και αναρρίχησης στο ιερατείο των καθεστωτικών παρασίτων.

Από πολύ παλιά, Ιούλιος 2008, είχαμε αναφερθεί διεξοδικά στο βίο και την πολιτεία του Κούλογλου.

ΕΔΩ:
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=2369
Και ΕΔΩ:
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=2353&postdays=0&postorder=asc&start=0

Επανερχόμαστε με το παρακάτω αποκαλυπτικό κείμενο από το:
http://www.newstrap.gr/

Να θυμίσουμε επίσης ότι ο Κούλογλου, από πολύ παλιά, από το 1989, είχε κατηγορηθεί τεκμηριωμένα, ότι είχε αντιγράψει το βιβλίο του Μανουέλ Μονταλμάν: «ΦΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ».

Το κυκλοφόρησε στην Ελλάδα ως δικό του με τον τίτλο:
«ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ».


Λεπτομέρειες διαβάστε στο άρθρο:

«Έχει ο καιρός γυρίσματα και η πολιτική κυλίσματα»
ΕΔΩ:
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=2369

Διαβάστε τώρα τους νέους «άθλους»…αν δεν διαβάζεται, δείτε το μεγαλύτερο αρχείο στην
http://unchain.gr/KouloglouLEXUS.jpgΡεπορτάζ χωρίς τσίπα… Άλλωστε, οι κωλοέλληνες πληρώνουν!
Του Αντώνη-Μάριου Παπαγιώτη

Είναι αρκετές οι φορές που ο κ. Κούλογλου επικρίνεται από πολλούς (συναδέλφους του δημοσιογράφους κυρίως) για το υλικό των εκπομπών του, το οποίο φέρεται να είναι απότοκο κλοπής -ή αντιγραφής, αν προτιμάς-

άλλων εκπομπών (συνήθως ξένων τηλεοπτικών σταθμών).

Με την πανηγυρική επιστροφή του στην ΕΡΤ (ως μέλος στο Δ.Σ. και με δική του εκπομπή), ο κρατικός δημοσιογράφος λειτούργησε με μια διαφαινόμενη παράλειψη κάποιων αρχών του κώδικα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Ειδικότερα, το "Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα" που επιμελείται και παρουσιάζει ο ίδιος, προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες δημιουργών, καθώς για την σύνθεση της εκπομπής χρησιμοποιείται οπτικοακουστικό υλικό τους δίχως την άδειά τους και χωρίς φυσικά να καταβάλλονται τα πνευματικά δικαιώματα. Το θέμα γνωστοποίησε στην ΕΡΤ ο δημοσιογράφος και παραγωγός ΘεοδώσηςΘεοδοσόπουλος, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για τη χρήση αποσπασμάτων από τα ντοκιμαντέρ "Η δίκη της χούντας" και "Η δίκη των βασανιστών" στο επεισόδιο του "Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα" με τίτλο "Πολυτεχνείο: Η αληθινή ιστορία της 17ης Νοεμβρίου". Για να αποκαταστήσει το λάθος, έστω και κατόπιν...προβολής, η επιτροπή κοστολογίου της ΕΡΤ ενέκρινε στις 23 Δεκεμβρίου (2010) την καταβολή 2.443 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) στον Θ. Θεοδοσόπουλο, για τη χρήση αποσπασμάτων από τα δικά του ντοκιμαντέρ, συνολικής διάρκειας 6 λεπτών.

Όπως είχε σημειωθεί στο Κυριακάτικο Βήμα (21 Νοεμβρίου 2010, στη στήλη media κρητική) ο κ. Κούλογλου επανήλθε στη δημόσια τηλεόραση και αφού ανέφερε επανειλημμένα ότι "μετά από δύο χρόνια αναγκαστικής απουσίας το "Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα" επέστρεψε στην Ερτ" προέβαλε μια εκπομπή-αφιέρωμα στο Πολυτεχνείο που μεταδόθηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του...2002.

Μάλιστα, κάποιοι από τους καλεσμένους στην εκπομπή δεν βρίσκονται πλέον ανάμεσά μας. Από τη στιγμή που ο κ. Κούλογλου -προσθέτει ο κριτικός του Βήματος- εξελέγη ως μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ, προετοιμάζει την επιστροφή του στη δημόσια τηλεόραση αλλά γεννάται η απορία: όλον αυτόν τον καιρό δεν μπορούσε να ετοιμάσει ένα νέο αφιέρωμα στο Πολυτεχνείο;

Όπως ενημερώνει σήμερα (Κυριακή, 22 Μαϊου 2011), η κ. Ντέπυ Γκολεμά στη Realnews, η ΕΡΤ υποχρεώθηκε να πληρώσει 6000 ευρώ ως πνευματικό δικαιώματα στον δημιουργό της ταινίας "Η δίκη της Χούντας" και ο δημοσιογράφος Θ. Θεοδοσόπουλος επανέρχεται και ζητά την απαγόρευση του DVD "Η αληθινή ιστορία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου῾, που πωλεί ιδιωτικά ο Στέλιος Κούλογλου έναντι 18 ευρώ...

Και η διασύνδεση των δύο ειδήσεων, γεννά στη ταπεινότητά μου επιπρόσθετα ερωτηματικά: η επιτροπή κοστολογίου της ΕΡΤ ενέκρινε την καταβολή ποσού στον δημιουργό του οποίου εκλάπη υλικό, με δεδομένο ότι εκπομπή προβλήθηκε εις διπλούν (τουλάχιστον) ή το παρέλειψε (και τον πλήρωσε άπαξ); Ο κ. Κούλογλου θα πληρωθεί ξανά γι' αυτήν την εκπομπή που παίχτηκε σε επανάληψη ή επειδή παρέλειψε το ενδεικτικό σήμα "Ε" θεωρήθηκε ότι είναι πρωτοπαιγμένη;

Tην κακή συνήθεια -την μη αναγραφή της πηγής- ο εν λόγω δημοσιογράφος δεν την παραλείπει ούτε στο ειδησιογραφικό portal που διαθέτει (tvxs), καθώς σε αρκετές αναρτήσεις δεν αναγράφεται η πηγή που... αλιεύονται τα θέματα. Εκ των πραγμάτων, ο διαχειριστής του txvs -ή οι έμμισθοι του (αν υπάρχουν) για το ανέβασμα αναρτήσεων- για παράδειγμα δεν μπορεί να γνωρίζει που πρωτογράφτηκε και πρωτοπαίχτηκε η Άγια Νύχτα, καθώς ήταν αγέννητος την εποχή εκείνη και προφανώς κάπου το διάβασε. Δεν ανέφερε όμως από που ενημερώθηκε σχετικά.

Τα σχετικά παραδείγματα βρίθουν και αποδεικνύουν ότι ο κ. Κούλογλου τυχαίνει κανακέματος σα να είναι το "Θείον Βρέφος" της Δημοσιογραφίας και η εκπομπή του μοιάζει να είναι ένα "Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα" και όρια στο clopy paste...


ΠΗΓΗ:
http://www.newstrap.gr/m-episimainoume/m-apopseis/7429-reportaz-xoris-tsipa%E2%80%A6-alloste-oi-koloell-ines-plironoyn-.htmlΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΔΩ:
http://www.resaltomag.gr/forum/viewforum.php?f=38

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP