Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Aλλαγή καθεστώτος στο ΔΝΤ: Θύμα πλεκτάνης o Ντομινίκ Στρος Καν;

του Michel Chossudovsky*
Μετάφραση από τα αγγλικά: Κλεοπάτρα Κατακάλου
19 ΜΑΪΟΥ 2011


Σύμφωνα με τον καναδό ακαδημαϊκό Michel Chossudovsky, η σύλληψη του διευθύνοντος συμβούλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας πλεκτάνης που επέβαλαν πανίσχυρα μέλη του οικονομικού ιδρύματος, σε συνεργασία με το γάλλο Νικολά Σαρκοζί, η προεδρεία του οποίου εξυπηρέτησε τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών εις βάρος των συμφερόντων της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν και προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι πρόκειται για σκευωρία, οι παράδοξες συνθήκες αυτής της σύλληψης και φυλάκισης απαιτούν περαιτέρω λεπτομερή έλεγχο.
ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΑΠΟ voltairenet.org




Αμέσως μετά τη σύλληψη του Στρος-Καν ασκήθηκαν πιέσεις από την Ουάσιγκτον προκειμένου να επισπευσθεί η αντικατάστασή του στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Δ.Ν.Τ. από μη ευρωπαίο, κατά προτίμηση από αμερικανό υποψήφιο, επιλεγμένο από μία «αναδυόμενη οικονομική αγορά» ή από κάποια αναπτυσσόμενη χώρα.
Από την ίδρυσή τους κι ύστερα (Διάσκεψη της Μπρέτtον Γουντς το 1945), η Παγκόσμια Τράπεζα διευθύνεται από Αμερικανό ενώ το Δ.Ν.Τ. βρίσκεται υπό το πηδάλιο ενός (Δυτικό)-Ευρωπαίου.
Ο Στρος-Καν είναι μέλος μιας αφρόκρεμας που συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών. Ανήκει στη Λέσχη Μπίλντεμπεργκ. Έχει χαρακτηρισθεί ως ένας από τους πιο σημαίνοντες ανθρώπους του κόσμου και είναι περισσότερο ακαδημαϊκός και πολιτικός παρά τραπεζίτης. Σε αντίθεση με τους προκατόχους του στο ΔΝΤ, ο Στρος-Καν δεν είχε άμεσους δεσμούς με κάποιον τραπεζικό ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό.
Συγχρόνως όμως πιάστηκε και κορόιδο. Η «γκάφα» του υπήρξε ότι ήρθε αντιμέτωπος με τη συναίνεση Ουάσιγκτον-Γουώλ Στρητ και πίεζε για μεταρρυθμίσεις εντός του ΔΝΤ, πράγμα που έθετε υπό αμφισβήτηση τον κυρίαρχο ρόλο της Αμερικής εντός του οργανισμού.
Η εξόντωση του Στρος Καν θα βοηθήσει ενδεχομένως στην ισχυροποίηση της ηγεμονίας των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και στον έλεγχό τους επί του ΔΝΤ, εις βάρος αυτού που αποκαλούσε ο πρώην Υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ «Παλαιά Ευρώπη».


Αποκλεισμός του Στρος Καν, του υποψηφίου για την προεδρεία

Προσφάτως έχει παρουσιασθεί μία μεγάλη αλλαγή στο πολιτικό τοπίο της Ευρώπης. Φίλο-αμερικάνικες κυβερνήσεις έχουν εκλεγεί και στις δύο χώρες, Γαλλία και Γερμανία. Η σοσιαλδημοκρατία έχει εξασθενήσει. ΟΙ γάλλο-αμερικάνικες σχέσεις έχουν αναπροσδιορισθεί, με την Ουάσιγκτον να παίζει ένα σημαίνοντα ρόλο στην προετοιμασία μιας νέας γενεάς Ευρωπαίων πολιτικών.
Η προεδρεία του Νικολά Σαρκοζί έχει αποβεί από πολλές σκοπιές ένα de facto «πελατειακό καθεστώς» των ΗΠΑ, το οποίο υποστηρίζει γενικώς τα επιχειρησιακά συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ε.Ε. και είναι πέρα ως πέρα ευθυγραμμισμένο με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Υπάρχουν δύο συμπλεκόμενα και αλληλοσυνδεόμενα επακόλουθα στην υποθετική σκευωρία κατά του Ντομινίκ Στρος Καν.
Το πρώτο αφορά στην αλλαγή καθεστώτος στο ΔΝΤ, το δεύτερο στην υποψηφιότητα του Στρος Καν στις επικείμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.
Και οι δύο αυτές διεργασίες είναι συνδεδεμένες με τη σύγκρουση και τον ανταγωνισμό των αμερικανικών και ευρωπαϊκών οικονομικών συμφερόντων.

Ο Στρος Καν, ως φαβορί της σοσιαλιστικής παράταξης, θα κέρδιζε τις προεδρικές εκλογές προκαλώντας τον θάνατο του Νικολά Σαρκοζί, που αποτελεί τον «Άνθρωπό μας στο Παρίσι».
Όπως έχει τεκμηριώσει γραπτώς ο Τhierry Μeyssan η CIA έπαιξε έναν κεντρικό κρυφό ρόλο στην αποσταθεροποίηση της παράταξης Ντε Γκωλ καθώς και στην υποστήριξη της εκλογής του Νικολά Σαρκοζί. (1)
Μια προεδρεία Στρος Καν καθώς και μια σοσιαλιστική κυβέρνηση θα σήμαινε μία σημαντική ανατροπή για την Ουάσιγκτον και θα απέβαινε σε σοβαρό ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ Γαλλίας – Αμερικής. Θα συντελούσε επίσης στην αποδυνάμωση του ρόλου της Αμερικής στην πολιτική σκακιέρα της Ευρώπης. Θα άλλαζε ακόμη την ισορροπία των δυνάμεων μεταξύ Αμερικής και «Παλαιάς Ευρώπης» (δηλ. Γάλλο-Γερμανικής συμμαχίας). Θα είχε επιπτώσεις στην εσωτερική δομή της Ατλαντικής Συμμαχίας και στον ηγεμονικό ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών μέσα στο ΝΑΤΟ.

Σκευωρία;

Πενήντα επτά τοις εκατό του πληθυσμού της Γαλλίας πιστεύει, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της 17ης Μαΐου, ότι ο Στρος Καν παγιδεύτηκε, είναι θύμα σκευωρίας. Τέθηκε υπό κράτηση με τον ισχυρισμό της σεξουαλικής επίθεσης και βιασμού βάσει ανεπαρκών στοιχείων. Τέθηκε υπό κράτηση βάσει μιας καταγγελίας που κατατέθηκε από το ξενοδοχείο Σοφιτέλ, όπου και διέμενε, δια λογαριασμό του φερόμενου θύματος, κάποιας καμαριέρας του ξενοδοχείου η οποία δε κατονομάστηκε:
Σύμφωνα με τον Paul J. Browne, εκπρόσωπο του αστυνομικού Τμήματος της Νέας Υόρκης, η 32χρονη καμαριέρα ισχυρίσθηκε ότι νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου εισήλθε στη σουίτα του και δέχθηκε την επίθεσή του. Όπως είπε, της είχαν υποδείξει να καθαρίσει την ευρύχωρη σουίτα των $3.000 ανά βραδιά, την οποία θεωρούσε κενή.
Σύμφωνα με μια περιγραφή που κατατέθηκε από τη γυναίκα στην Αστυνομία, ο Στρος Καν ξεπρόβαλε από το μπάνιο γυμνός, την κυνήγησε σ’ ένα διάδρομο και την τράβηξε σ’ ένα υπνοδωμάτιο, όπου άρχισε να της επιτίθεται σεξουαλικά. Τον απέκρουσε, όπως είπε, ύστερα αυτός την έσυρε στο μπάνιο, όπου την εξανάγκασε να προβεί σε στοματικό έρωτα κι επεχείρησε να της βγάλει το εσώρουχο.
Όπως λέγουν οι αρχές, η γυναίκα κατάφερε να απελευθερωθεί , να δραπετεύσει από το δωμάτιο και να ενημερώσει το προσωπικό του ξενοδοχείου για το συμβάν. Αυτοί κάλεσαν την αστυνομία.


Προκαλώντας τη συναίνεση της Ουάσιγκτον

Το άμεσο επακόλουθο της εξόντωσης του Στρος Καν είναι η αλλαγή καθεστώτος στο ΔΝΤ.
Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει ζητήσει την αντικατάστασή του από ένα πιο πειθήνιο άτομο. Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθυ Γκάιτνερ, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης, πιέζει για την αντικατάσταση του Στρος Καν, εισηγούμενος ότι «δεν είναι δυνατόν να ασκεί πλέον τα καθήκοντά του» ως διευθύνοντος συμβούλου του ΔΝΤ.

Για πιο τυπική κατοχύρωση ζήτησε ο Γκάϊτνερ από το ΔΣ του ΔΝΤ να συνεχίσει εν τω μεταξύ ως προσωρινός διευθύνων σύμβουλος, ο Τζών Λίπσκυ, ο δεύτερος στην ιεραρχία. Αν και ο Στρος Καν δεν έχει ακόμη παραιτηθεί, ορισμένες πηγές λένε ότι το ΔΝΤ είναι σε επικοινωνία με το νομικό του σύμβουλο προκειμένου να συζητήσουν το μέλλον του στον οργανισμό.
Τι κρύβεται πίσω από το σενάριο της σκευωρίας; Ποια ισχυρά συμφέροντα εμπλέκονται;
Ο Γκάϊτνερ είχε μια στενή προσωπική σχέση με το Στρος Καν.



Στη Γερουσία των ΗΠΑ (18 Μαΐου) ο Γερουσιαστής Μαρκ Κιρκ του Ιλλινόις ζήτησε την παραίτηση του Ντομινίκ Στρος Καν ενώ συγχρόνως ζήτησε από τον πρώτο αναπληρωτή Διευθυντή, Τζων Λίπσκυ, να αναλάβει πλήρως τα καθήκοντά του στο ΔΝΤ ως αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος. «Η διαδικασία της μονίμου αντικατάστασης πρέπει να ξεκινήσει άμεσα», είπε. Ο Τζών Λίπσκυ έχει στενούς δεσμούς με τράπεζες της Wall Street κι είναι πρώην αντιπρόεδρος της JP Morgan Investment Bank.

Αν και στη θεωρία το ΔΝΤ είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός, ιστορικά ευρίσκετο υπό τον έλεγχο της Wall Street και του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Το πικρό οικονομικό φάρμακο του ΔΝΤ, το επονομαζόμενο Πρόγραμμα Δομικής Προσαρμογής [Structural Adjustment Program (SAP)] που επεβλήθηκε σε αμέτρητες αναπτυσσόμενες χώρες, εξυπηρετεί στην ουσία τα συμφέροντα Πιστωτριών Τραπεζών και των πολυεθνικών εταιρειών.

Το ΔΝΤ
δεν είναι ο βασικός αρχιτέκτων αυτών των ολέθριων οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προκάλεσαν την πτώχευση εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ συγχρόνως δημιούργησαν «ευνοϊκές συνθήκες» για ξένους επενδυτές σε τριτοκοσμικές οικονομίες χαμηλού εισοδήματος: Κουμάντο κάνουν οι πιστώτριες τράπεζες. Το ΔΝΤ είναι ένας γραφειοκρατικός φορέας. Ο ρόλος του συνίσταται στο να επιβάλλει και να εφαρμόζει τις οικονομικές πολιτικές των κυρίαρχων οικονομικών συμφερόντων.



Οι προταθείσες μεταρρυθμίσεις από τον Στρος Καν, αν και έδιναν ένα «ανθρώπινο προφίλ» στο ΔΝΤ, δεν αποτελούσαν μια αλλαγή πορείας στη κατεύθυνση. Είχαν διαμορφωθεί μέσα στη σφαίρα του νέο-φιλελευθερισμού. Τροποποίησαν αλλά δεν υπονόμευσαν τον κεντρικό ρόλο του ΔΝΤ ως «οικονομικού φαρμάκου». Οι υπό τη διεύθυνση του Στρος Καν καταστρεπτικές επιπτώσεις του ηλεκτροσόκ του ΔΝΤ. στον κοινωνικό τομέα, επεκράτησαν ευρέως.

Ο Ντομινίκ Στρος Καν ανέβηκε στο πηδάλιο του ΔΝΤ το Νοέμβριο του 2007, λιγότερο από ένα χρόνο πριν την οικονομική συμφορά της Γουώλ Στρήτ , το Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του 2008. Το Δομικό Πρόγραμμα Προσαρμογής (SAP) δεν τροποποιήθηκε. Υπό τη διεύθυνση του Στρος Καν το ηλεκτροσόκ του ΔΝΤ, το οποίο ιστορικά περιορίστηκε σε αναπτυσσόμενες χώρες, επεβλήθηκε στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Υπό τη διεύθυνση του Ντομινίκ Στρος Καν , το ΔΝΤ ζήτησε να παύσουν οι επιδοτήσεις τροφίμων και ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες σε περίοδο αύξησης των τιμών των αγαθών, στο Χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Ν.Υ. και του Σικάγου.

Η αύξηση στις τιμές τροφίμων και ενέργειας, η οποία προηγήθηκε του κραχ της Γουώλ Στρητ Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2008, υπήρξε σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα μιας χειραγώγησης της αγοράς. Οι τιμές του σίτου αυξήθηκαν τεχνητά με εκτεταμένες πράξεις καιροσκοπίας (σπέκουλα). Αντί να ελέγξει και να δαμάσει την άνοδο των τιμών τροφίμων και καυσίμων, ο ρόλος του ΔΝΤ συνίστατο στο να εξασφαλίσει ότι οι κυβερνήσεις των υπερχρεωμένων χωρών δεν θα είχαν καμία επέμβαση στην «ελεύθερη αγορά», ώστε να εμποδίσουν την ανατίμηση αυτή.

Η άνοδος αυτή στις τιμές των τροφίμων, αποτέλεσμα αδίστακτης χειραγώγησης (και όχι έλλειψης στην αγορά), συνετέλεσε στο να καταστούν πολλοί λαοί φτωχότεροι παγκοσμίως. Η επίθεση στις τιμές των τροφίμων αποτελεί μία νέα φάση στη διαδικασία της παγκόσμιας εξαθλίωσης.

Ο Ντομινίκ Στρος Καν υπήρξε συνένοχος σ’ αυτήν τη διαδικασία της χειραγώγησης της αγοράς. Η κατάργηση των επιδοτήσεων σε τρόφιμα και καύσιμα στην Τυνησία και Αίγυπτο διετάχθη από το ΔΝΤ. Τρόφιμα και καύσιμα ανέβηκαν στα ουράνια, οι λαοί εξαθλιώθηκαν, προλειάνθηκε το έδαφος για τις κοινωνικές αναταραχές και το κίνημα του Ιανουαρίου 2011:
Η δημοσιονομική πρόνοια παραμένει ύψιστη προτεραιότητα για τις αρχές (της Τυνησίας) οι οποίες διαβλέπουν επίσης την αναγκαιότητα διατήρησης μιας υποστηρικτικής δημοσιονομικής πολιτικής το 2010 στον τρέχοντα διεθνή χώρο. Οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν την τελευταία δεκαετία να μειώσουν σημαντικά το δημόσιο χρέος δεν θα έπρεπε να απειληθούν από μία χαλαρή δημοσιονομική πολιτική. Οι αρχές έχουν δεσμευτεί να ελέγχουν σταθερά τις τρέχουσες δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων και των επιδοτήσεων.(2)
«Το ΔΝΤ ενθάρρυνε τις (Αιγυπτιακές) αρχές να πιέζουν περισσότερο στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν τις επιδοτήσεις σε τρόφιμα και καύσιμα και χαιρέτισε την πρόθεσή τους να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα και τους στόχους των προγραμμάτων επιδότησης τροφίμων (που σημαίνει την επιλεκτική εξάλειψη των επιδοτήσεων σε τρόφιμα).

Θα έπρεπε να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψη
η εισαγωγή μηχανισμού αυτόματης προσαρμογής στις εγχώριες τιμές των καυσίμων προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι στρεβλώσεις (που σημαίνει δραματικές αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων χωρίς καμία κρατική παρέμβαση), και να ενδυναμωθούν κοινωνικά προγράμματα σε ταμειακή βάση, προκειμένου να προστατευθούν ευάλωτες ομάδες.(3)
Υπό τη διεύθυνση του Ντομινίκ Στρος Καν, το ΔΝΤ επέβαλε επίσης δραστικά μέτρα λιτότητας στην Αίγυπτο το 2008, ενώ ταυτόχρονα στήριζε τον Χόσνι Μουμπάρακ στις «προσπάθειές του προκειμένου να επεκτείνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων». (4)


Οι σχέσεις Frank G. Wisner-Nicolas Sarkozy

Αίτημα για εγγύηση του Στρος Καν απερρίφθη από τη δικαστή Μελίσσα Τζάκσον, μία διορισμένη και προστατευόμενη του Μάικελ Μπλούμπεργκ, ο οποίος παράλληλα με το ρόλο τού δημάρχου είναι και μία ισχυρή προσωπικότητα της Wall Street.
Ο εισαγγελέας Cyrus Vance Jr. του Μανχάτταν απήγγειλε στον Στρος Καν κατηγορίες (βασιζόμενος σε ανεπαρκείς μαρτυρίες) «για 7 εγκλήματα, μεταξύ των οποίων απόπειρα βιασμού, σεξουαλική κακοποίηση, αναγκαστική συνεύρεση και παράνομη φυλάκιση».
Ποιος είναι ο Cyrus Vance Jr.;



Είναι υιός του αποθανόντος Cyrus Vance ο oποίος διετέλεσε υπουργός στην κυβέρνηση Κάρτερ.
Πίσω απ’ αυτά όμως κρύβονται πολύ περισσότερα. Ο πατριός του Νικολά Σαρκοζί , Frank G. Wisner II, ένας γνωστός αξιωματούχος της CIA , ο οποίος παντρεύτηκε τη μητριά του Christine de Ganay, το έτος 1977, διετέλεσε αναπληρωτής εκτελεστικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών με επί κεφαλής τον Cyrus Vance Senior, πατέρα του εισαγγελέα Cyrus Vance Jr.

Είναι αυτό άσχετο;

Οι οικογένειες Vance (Βανς)και Wisner(Γουίσνερ) είχαν στενό προσωπικό δεσμό. Κι ο Νικολά Σαρκοζί είχε στενό οικογενειακό δεσμό με τον πατριό του Φρανκ Γουίσνερ (και με τους ετεροθαλείς αδελφούς και αδελφές στις ΗΠΑ , ένα δε μέλος από τους Γουίσνερ είχε στρατευθεί στον προεκλογικό αγώνα του Σαρκοζί).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Frank G. Wisner ΙΙ υπήρξε γυιός ενός από τους πιο διαβόητους κατασκόπους της Αμερικής, του αποθανόντος Frank G. Wisner (1909- 1965), ο οποίος ήταν ο ιθύνων νους του υπό τη στήριξη της CIA πραξικοπήματος το οποίο ανέτρεψε τον Μοχάμεντ Μοσαντέκ στο Ιράν , το1953. O Wisner Jr. είναι επίσης έμπιστος του Τραστ των αδελφών Ροκφέλλερ.


Ο πατριός Frank G. Wisner II

Αν και οι ποικίλοι αυτοί προσωπικοί δεσμοί δεν αποδεικνύουν ότι ο Στρος Καν υπήρξε αντικείμενο σκευωρίας, οι σύνδεσμοι του Σαρκοζί με τη ΣΙΑ, μέσω το πατριού του, για να μην αναφερθούμε επίσης στους δεσμούς του Φρανκ Γουίσνερ ΙΙ (πατριού ) με την οικογένεια του Cyrus Vance, πρέπει να ερευνηθούν οπωσδήποτε. Ο Φρανκ Γουίσνερ έπαιξε επίσης ένα ρόλο κλειδί ως ειδικός απεσταλμένος των μυστικών υπηρεσιών του Ομπάμα στην Αίγυπτο, όταν το κίνημα διαμαρτυρίας του Ιανουαρίου 2011 ήταν στο αποκορύφωμά του.

Έπαιξε η CIA κάποιο ρόλο;
Μήπως ο Στρος-Καν παγιδεύτηκε από ανθρώπους του εγγύς πολιτικού περιβάλλοντός του συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου Ομπάμα καθώς και του υπουργού των Οικονομικών Τιμ Γκάιτνερ;


Ταμπλόιντ 16 Μαΐου

Δίκαιη δίκη;




Αθώος προτού αποδειχθεί η ενοχή; Τα ΜΜΕ των ΗΠΑ έχουν ήδη διαμορφώσει την ετυμηγορία τους. Θα χειραγωγηθεί η δικαστική διαδικασία;
Θα περίμενε κανείς ότι ο Στρος-Καν θα τύχαινε μιας δίκαιης δίκης, συγκεκριμένα ότι θα είχε την ίδια μεταχείριση με αυτήν που παρέχεται σε χιλιάδες συλληφθέντες κατηγορούμενους για σεξουαλική επίθεση, στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Πόσοι παρόμοιοι ή παραπλήσιοι ισχυρισμοί για σεξουαλική επίθεση εμφανίζονται στην πόλη της Ν.Υ. σε μηνιαία βάση; Ποιο είναι το επικρατούν υπόδειγμα; Πόσοι απ’ αυτούς καταγγέλλονται στην αστυνομία; Πόσοι αποτελούν αντικείμενο περαιτέρω διερεύνησης μετά την υποβληθείσα έγκληση;

Ποιο είναι το ποσοστό των εγκλήσεων που υποβάλλεται στην αστυνομία και επιφέρει τη σύλληψη από τις αστυνομικές αρχές; Πόσες απ’ αυτές τις συλλήψεις οδηγούν σε δικαστική διαδικασία; Ποιες είναι οι καθυστερήσεις στις δικαστικές διαδικασίες;

Πόσες απ’ αυτές τις συλλήψεις καταλήγουν σε λύση χωρίς διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου;
Πόσες από τις υποθέσεις που παρουσιάζονται ενώπιον του δικαστηρίου απορρίπτονται από τον προεδρεύοντα δικαστή;

Σε πόσες από τις υποθέσεις εκείνες που δεν απορρίπτονται, αρνείται ο δικαστής αβασάνιστα την καταβολή εγγύησης; Ποιες προϋποθέσεις υπάρχουν για την άρνηση της εγγύησης;

Σε πόσες γίνεται δεκτή η καταβολή εγγύησης; Ποιο είναι το μέσον ποσό της εγγύησης;
Πόσοι φυλακίζονται χωρίς εγγύηση με βάση πενιχρών και αορίστων στοιχείων;

Πόσοι από αυτούς των οποίων απορρίφθηκε το αίτημα της εγγύησης, έχουν σταλεί στη διαβόητη φυλακή υψηλής ασφάλειας της νήσου Rikers με διαταγή του Μichael Bloomberg;


Διπλωματική Ασυλία



Στα ρεπορτάζ του Τύπου αναφέρεται ότι η πλήρης διπλωματική ασυλία δεν εφαρμόζεται σε αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών και των ιδρυμάτων του Μπρέττον Γουντς, εν ολίγοις ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επικυρώνουν το πρωτόκολλο.
Τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών περί προνομίων και ασυλίας των διεθνών εκπροσώπων, έχουν επικυρώσει τα περισσότερα κράτη. Παρέχει γενική ασυλία στους επί κεφαλής των αντιπροσωπειών, στις χώρες που εδρεύουν. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, όμως, δεν υπήρξε ποτέ συμβαλλόμενο μέρος αυτής της συνθήκης. Οι αξιωματούχοι των διεθνών αντιπροσωπειών προστατεύονται από ένα θεσμικό νόμο των ΗΠΑ που προβλέπει μόνο περιορισμένη ασυλία.

Το σχετικό ερώτημα που τίθεται είναι, πώς εφαρμόσθηκε στη πράξη η πρόβλεψη αυτή της περιορισμένης ασυλίας; Συγκεκριμένα, πόσοι από αυτούς που απολαύουν περιορισμένης ασυλίας (αξιωματούχοι του ΟΗΕ, των Ιδρυμάτων του Μπρέττον Γούντς ) συνελήφθησαν και στάλθηκαν σε φυλακή υψίστης ασφαλείας;

Έτυχε ο Στρος Καν της ίδιας μεταχείρισης με αυτήν των συλληφθέντων κατά τας διατάξεις της «περιορισμένης ασυλίας»;

Ανταποκρίνεται η σύλληψη του Στρος Καν στο υπόδειγμα; Ή μήπως η μεταχείρισή του δεν ανταποκρίνεται στο μέσο κλασσικό υπόδειγμα των αστυνομικών και δικαστικών διαδικασιών επί πληθώρας συλλήψεων με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης;

Εάν αποκλειόταν κάποια ενορχηστρωμένη σκευωρία από τους ισχυρούς του παρασκηνίου, ο επί κεφαλής του ΔΝΤ θα τύχαινε εντελώς διαφορετικής μεταχείρισης. Ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μichael Bloomberg και ο Timothy Geithner θα έσπευδαν να τον σώσουν. Η υπόθεση θα είχε αποσιωπηθεί προκειμένου να διασφαλισθεί η φήμη ενός ισχυρού δημόσιου προσώπου. Κάτι που δεν συνέβη, όμως, εν προκειμένω.


[1] See "Operation Sarkozy: How the CIA placed one of its agents at the presidency of the French Republic", Voltaire Network, by Thierry Meyssan, 26 July 2008.
[2] IMF Tunisia: 2010 Article IV Consultation - Staff Report; Public Information Notice on the Executive Board Discussion; and Statement by the Executive Director for Tunisia, September 2010.
[3] IMF Executive Board Concludes 2008 Article IV Consultation with the Arab Republic of Egypt Public Information Notice, PIN No. 09/04, January 15, 2009.
[4] Ibid.
*Oμότιμος Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Οttawa και διευθυντής του Κέντρου Έρευνας για τη Παγκοσμιοποίηση (CRG).


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΔΩ:
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=5708

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP