Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Στον αστερισμό των προτεκτοράτων…

Γράφει ο ΜαγιαΑλήθεια, πόσοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι, η Ελλάδα που ξέρουμε μας αποχαιρετά;
Από αύριο το πρωί οι νέες «προστάτιδες δυνάμεις», Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναλαμβάνουν και επισήμως την ευθύνη των δημοσιονομικών της «πτωχής πλην τιμίας» χώρας μας. Αποστολή των τσιρακιών τους, που βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, να προετοιμάσουν το έδαφος για τα νέα σκληρότερα μέτρα.

Θεωρείται βέβαιο ότι, θα επισημάνουν δήθεν στοιχεία αβεβαιότητας στην επίτευξη των στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (π.χ. ύφεση μεγαλύτερη από την προβλεφθείσα αρχικώς) και θα υποβάλουν στους «πατρόνες» τις σχετικές αναφορές.

Με τις αναφορές αυτές ανά χείρας ο επίτροπος Ολι Ρεν θα έρθει την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα και θα ζητήσει τα πρόσθετα μέτρα. Θα δημιουργηθεί έτσι το κλίμα για την επιβολή των μέτρων, είτε την επόμενη εβδομάδα είτε στο Ecofin του Μαρτίου (15 - 16 του μήνα).

Μπαίνουμε, πλέον, στην τελική ευθεία για την λήψη πρόσθετων μέτρων και στην κυβέρνηση εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα. Εχουν, δε, καταλήξει σε τρία σενάρια.
Το πρώτο σενάριο περιέχει :

-Περαιτέρω περιστολή των λειτουργικών δαπανών του......
Δημοσίου ώστε η εξοικονόμηση πόρων να φθάσει το 20%.

-«Ψαλίδισμα» των κονδυλίων για επενδύσεις , επιχορηγήσεις και κόψιμο του επιπλέον 1 δις ευρώ για χρηματοδότηση της Παιδείας όπως προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

-Νέα αύξηση του φόρου στα καύσιμα και φορολόγηση με ειδικό καθεστώς των ειδών πολυτελείας. Υπολογίζεται ότι αν αυξηθεί ο ειδικός φόρος σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης κατά 15% τα πρόσθετα έσοδα θα προσεγγίσουν τα 500 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει επιπρόσθετα και την αναπροσαρμογή κατά δύο μονάδες των συντελεστών του Φ.Π.Α ώστε να πάνε στο 11% και 21% από 9% και 19% σήμερα. Το μέτρο κοστολογείται πολύ κάτω από τα 2 δις ευρώ που θα απέφερε στα δημόσια ταμεία υπό κανονικές συνθήκες αν δηλαδή δεν είχαμε την αναμενόμενη βουτιά της κατανάλωσης. Στα πλην του μέτρου και η αλυσιδωτή εκτόξευση τιμών και πληθωρισμού που θα επιφέρει.

Στο τρίτο σενάριο μαζί με τα παραπάνω μέτρα συμπεριλαμβάνεται και ως ύστατη λύση η κατάργηση του 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων για το τρέχον έτος.
Στην κυβέρνηση μάλιστα συζητούν για 14ο μισθό με την μορφή μπόνους. Δηλαδή να ανακοινωθεί το κόψιμο του κι αν η εικόνα βελτιωθεί και εκτελεστεί κατά γράμμα το Πρόγραμμα Σταθερότητας να δοθεί τελικά στο τέλος του έτους.
Όπως αντιλαμβάνεσθε ξαναμπήκαμε, ως χώρα, στον αστερισμό των προτεκτοράτων.

Το διευθυντήριο των Βρυξελλών –μακρύ χέρι της δικτατορίας των αγορών- «φροντίζει» πλέον για μας χωρίς εμάς.

Εχουμε κουρασθεί να επαναλαμβάνουμε. Η νέα τάξη πραγμάτων δεν προέκυψε ξαφνικά. Εχουν ονοματεπώνυμο όλοι όσοι εγκλημάτησαν σε βάρος της τιμής και της αξιοπρέπειάς μας.

Δεν θα λογοδοτήσει κανείς;


Πηγή:
http://kafeneio-gr.blogspot.com/2010/02/blog-post_7719.html

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP