Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Για το βιβλίο του Νίκου Μπογιόπουλου «ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ, ΗΛΙΘΙΕ»


Έχουμε υπογραμμίσει πολλές φορές ότι το υπ’ αριθμόν ένα στρατηγικό αίτημα της εποχής μας είναι: Η ΑΝΑΣΤΥΛΩΣΗ των κατασυκοφαντημένων σοσιαλιστικών ιδεών και η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ της πολιτικής σκέψης.
Ο εφιάλτης που ζούμε, ο εφιάλτης της διεθνούς καπιταλιστικής κακουργίας και της νεοταξικής ΙΣΟΠΕΔΩΣΗΣ των πάντων, δικαιώνει ΑΠΟΛΥΤΑ και καθιστά πιο ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΟ το στρατηγικό ιστορικό αίτημα της εποχής: Σοσιαλισμός ή ολοκληρωτικός όλεθρος του Ανθρώπου…
Το βιβλίο του Νίκου Μπογιόπουλου, «Είναι ο Καπιταλισμός ηλίθιε», εκπληρώνει αυτό το επιτακτικό, στρατηγικό αίτημα της εποχής μας, δηλαδή της ανασυγκρότησης της σκέψης και της αναστύλωσης των κατασυκοφαντημένων σοσιαλιστικών ιδεών.
Αυτό το κάνει σαφέστατο, ο ίδιος ο συγγραφέας στον πρόλογό του:

«Βαθιά μου πίστη είναι πως – εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα- η ελάχιστη συμβολή ενός μαρξιστή «γραφιά» για την τεκμηρίωση της αναγκαιότητας να αλλάξει ο κόσμος περνάει μέσα από την προσπάθεια οι εξηγήσεις που τεκμηριώνουν αυτή την αναγκαιότητα να μη συσκοτίζονται από τους «ενσωματωμένους φιλοσόφους» προς τους οποίους, φυσικά, είναι εξαιρετικά αφιερωμένος ο τίτλος του βιβλίου».

Γι αυτό εμμένουμε «υστερικά» στο διάβασμα του βιβλίου: Είναι Ένα βιβλίο-εργαλείο για να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στον κόσμο και στην Ελλάδα, αλλά και γιατί συμβαίνει.

Σταχυολογούμε από τις κριτικές που έχουν γραφεί:


Είπαν για το βιβλίο


«Διπλά εξαιρετικό, με πολυεπίπεδη ανάγνωση. Από τη μια είναι ένα θαυμάσιο αρχειακό corpus και από την άλλη μια διεισδυτική ανάλυση των νόμων της. Το βιβλίο τιμά, εκτός από το μεγαλείο της ιδεολογικής αντιπαράθεσης, τη δημοσιογραφία την ίδια».
Γιώργος Σταματόπουλος, Ελευθεροτυπία, 6/7/2011

«Πολύ προσιτό και ευκολοδιάβαστο βιβλίο για τον αναγνώστη που αναζητά να μάθει τι συμβαίνει με τη σημερινή κρίση».
Δημήτρης Καζάκης, seisaxthia.blogspot.com, 29/7/2011

«Ο Νίκος Μπογιόπουλος δεν γράφει για τους οπαδούς της άποψής του, ούτε για τη δική του προσωπική αυτοεπιβεβαίωση. Γράφει για τον απλό κόσμο. Γράφει για όλους».
Χρήστος Κάτσικας, www.alfavita.gr, 8/8/2011

«Μια βαθιά προσέγγιση της σημερινής κρίσης, με πολιτική τεκμηρίωση, πάθος και μια γλώσσα που δυστυχώς δεν τη μιλάνε ούτε τη γράφουν πολλοί δημοσιογράφοι στις μέρες μας».
Γιώργος Κουβαράς, Ελεύθερος Τύπος, 18/7/2011

«Ιδιαίτερα ενδιαφέρον βιβλίο».
Real News, 23/24/7/2011

«Για τους λάτρεις τόσο του ρεαλιστικού και τεκμηριωμένου λόγου όσο και της ουτοπίας».
Το ΠΟΝΤΙΚΙ, 21/7/2011

«Το βιβλίο έχει τη φρεσκάδα ενός άρθρου ή ρεπορτάζ».
Νίκος Παπαδημητρίου, Free Sunday, 23/07/2011

«Σοβαρή προσφορά το πλήθος των στοιχείων που προσκομίζει. Η εκλαϊκευτική ικανότητα του Ν. Μπογιόπουλου καθιστά το βιβλίο προσβάσιμο όχι μόνο στον διανοούμενο, αλλά στον οποιονδήποτε αναζητά απεγνωσμένα τη χειροπιαστή και λυτρωτική ανασκευή της άθλιας παραπληροφόρησης».
Δημήτρης Γρηγορόπουλος, ΠΡΙΝ, 14/8/2011

«Εξαιρετικά τεκμηριωμένο βιβλίο».
Νίκος Κοτζιάς, ΑΞΙΑ, 03/9/2011

«Εξαιρετικά εμπεριστατωμένη μελέτη».
Στάθης Σταυρόπουλος, Ελευθεροτυπία, 5/9/2011

«Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσουν όλοι: Δίνει το μίτο για να μην χαθείς μέσα στο λαβύρινθο της καπιταλιστικής μυθολογία, κατεδαφίζει χωρίς έλεος τους γυαλιστερούς μύθους των καθεστωτικών, προπαγανδιστικών ιερατείων, το τυποποιημένο ψεύδος τους και τις ασύστολες ταχυδακτυλουργίες τους, με γλαφυρή παραστατικότητα και με συγκεκριμένη τεκμηρίωση».
Θύμιος Παπανικολάου, περιοδικό ΡΕΣΑΛΤΟ, 4/9/2011

Ολόκληρη η δική μας κριτική, του Στάθη και του Γιώργου Σταματόπουλου βρίσκονται εδώ:
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=5931

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP