Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Με μια λέξη: «Καπιταλισμός»


Γράφει: Ο Νίκος Μπογιόπουλος

Σύμφωνα με τα προ κρίσης (και υποεκτιμημένα) στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2008, περίπου 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι βίωναν σε όλο τον κόσμο την απόλυτη φτώχεια.
Ζούσαν, δηλαδή, με λιγότερα από 1,25 δολάρια την ημέρα.


*
Στη μητρόπολη του καπιταλισμού, στην παγκόσμια υπερδύναμη, τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2010, κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας ζούσαν 46,2 εκατομμύρια Αμερικανοί, πάνω από 52 εκατομμύρια ήταν ανασφάλιστοι χωρίς καμία πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα παιδιά, το ένα στα πέντε παιδιά στις ΗΠΑ ζούσε σε συνθήκες ακραίας εξαθλίωσης.
*
Στην ατμομηχανή της Ευρώπης,
στην ηγέτιδα δύναμη της ΕΕ, τη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2011, το ποσοστό των Γερμανών που βρίσκονταν κάτω από το όριο της φτώχειας ανήλθε στο 20% του πληθυσμού (πέντε μονάδες πάνω από τα ποσοστά του 2007), δηλαδή οι άνθρωποι αυτοί ζούσαν μηνιαίως με λιγότερα από 450 ευρώ το μήνα.

Οσο για τους ανθρώπους που είχαν εισόδημα ύψους 930 ευρώ, δηλαδή διπλάσιο από τους προηγούμενους, υπολογίστηκε ότι το 30% εξ αυτών αδυνατούσαν να εξασφαλίσουν σε καθημερινή βάση ένα γεύμα.
*
Στο σύγχρονο «οικονομικό θαύμα», στη χώρα της κεντροαριστερής (ή μήπως και «αριστερής»Wink διαχείρισης, στη Βραζιλία,
σύμφωνα με τα στοιχεία του 2012 τουλάχιστον 16 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε κατάσταση έσχατης ένδειας, ενώ σχεδόν διπλάσιος αριθμός, δηλαδή περί τα 40 εκατομμύρια άνθρωποι που αντιστοιχούν σε πάνω από το 21% του πληθυσμού, διαβιώνει κάτω από το όριο φτώχειας που ορίζει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Σχεδόν διπλάσιο είναι το ποσοστό, δηλαδή ανέρχεται στο 40%, του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, που τελεί σε καθεστώς κοινωνικής περιθωριοποίησης.
***
Τα παραπάνω είναι η μία πλευρά του «όμορφου, ηθικού και αγγελικά πλασμένου» κόσμου μας. Του καπιταλιστικού κόσμου μας.

Η άλλη πλευρά, είναι αυτή που δημοσίευσε το πρακτορείο «Bloomberg» και η οποία αφορά στην εξέλιξη των περιουσιακών δεδομένων που αφορούν στους 100 πιο πλούσιους ανθρώπους του πλανήτη. Πρόκειται, φυσικά, για κεφαλαιοκράτες, για ζάπλουτους καπιταλιστές και για επιφανείς ολιγάρχες με ιδιαίτερη τάση στη... φιλανθρωπία.

Σύμφωνα με τη λίστα, λοιπόν, το 2012
οι 84 από αυτούς τους 100 πιο... δισεκατομμυριούχους από τους δισεκατομμυριούχους της Γης,
ευτύχησαν να δουν τις περιουσίες τους να αυξάνονται κατά 241 δισ. δολάρια. Οσο για το συνολικό άθροισμα της περιουσίας που εμφανίζει αυτή η χούφτα των Κροίσων αγγίζει τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια...

*
Μια ακόμα επισήμανση:

Το άθροισμα των περιουσιών των 100 μεγαλοκαπιταλιστών υπερδισεκατομμυριούχων
(σ.σ.: περιουσία που μεγαλώνει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς εν μέσω κρίσης για ολόκληρη την υπόλοιπη ανθρωπότητα - και λέγοντας «υπόλοιπη ανθρωπότητα» είναι σαφές πως υποθέτουμε ότι αυτοί οι τύποι συμπεριλαμβάνονται στην ανθρωπότητα...)

είναι σχεδόν ίσο με ολόκληρο το ΑΕΠ της Ιταλίας. Είναι σχεδόν ίσο με ολόκληρο το ΑΕΠ της Βραζιλίας.
Είναι μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Ινδίας. Είναι μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Αυστραλίας. Είναι μεγαλύτερο από το ΑΕΠ του Καναδά. Είναι μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Ρωσίας. Είναι μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Ισπανίας.
Και, φυσικά, είναι μεγαλύτερο από το ΑΕΠ όλων μαζί των χωρών της Αφρικής...

ΠΗΓΗ:
http://www1.rizospastis.gr/columnPage.do?publDate=4/1/2013&columnId=1821#!prettyPhoto

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP