Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

ΕΡΤ: «Ντοκουμέντο» Ιστορίας και Πολιτισμού


Αν το καλοσκεφτεί κανείς δεν πρέπει να εκπλήσσεται με τον πραξικοπηματικό ζήλο του Σαμαρά να κλείσει την ΕΡΤ, ούτε με τη λυσσασμένη υποστήριξη που παρέχουν στην κυβέρνηση τα μίσθαρνα όργανα της νεοφιλελεύθερης κακουργίας και τα «παραρτήματα» (παρακρατικά ή μη) του ακροδεξιού φάσματος: Οι «τσολιάδες» του σύγχρονου ΦΑΣΙΣΜΟΥ.

Καμία έκπληξη, διότι ΟΛΑ αυτά τα πολυεδρικά και πολύχρωμα «παραρτήματα» εκτελούν τις εντολές (είτε ως διατεταγμένοι υπηρεσίας, είτε σαν «χρήσιμοι ηλίθιοι») της Νέας Τάξης.

Και είναι γνωστό πλέον ότι οι στρατηγικοί στόχοι του ΥΠΕΡ-εθνικού φασισμού είναι η κατάργηση και η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ των εθνικών κρατών και κοινωνιών και των συνακόλουθων: Της Ιστορίας, του Πολιτισμού, της Τέχνης, του Πνεύματος, των ιστορικών συμβόλων, και θρησκευτικών φρονημάτων των λαών, των ΠΑΝΤΩΝ…

Η ΕΡΤ αποτελεί έναν κεντρικό τακτικό στόχο αυτών των στρατηγικών νεοταξικών επιλογών.

Ακριβώς, γιατί η ΕΡΤ αποτελεί ένα «ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ» Ιστορίας, Πολιτισμού, Λόγου και Αγωνιστικών παραδόσεων: Ένα «ΑΡΧΕΙΟ» ΙΣΤΟΡΙΑΣ το οποίο ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΙ όλη την κοινωνική δυναμική και πολιτική εξέλιξη και ΟΛΑ εκείνα τα στοιχεία των αγωνιστικών, λαϊκών παραδόσεων και πολιτικών συσχετισμών.

Στο εθνικό κράτος μπορεί να κυριαρχούν οι δυνάμεις των ισχυρών του χρήματος και τα πολιτικά τους κατεστημένα και να δίνουν το γενικό τόνο, ωστόσο ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ, σε κάθε ιστορική περίοδο και οι «ταξικοί συσχετισμοί»: Δηλαδή οι ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ των λαών (έστω στρεβλά), οι ήττες των κινημάτων, αλλά και οι νίκες τους, με τις συνακόλουθες πολιτισμικές και καλλιτεχνικές φόρμες.

Αυτή την ιστορική διαδρομή της ελληνικής κοινωνίας και των αγωνιστικών συσχετισμών, αυτό το «ιστορικό ζιγκ-ζαγκ» καταγράφεται πολυεδρικά και πολύμορφα στην ΕΡΤ.

Συνθετικά και περιληπτικά:


α). Καταγράφεται όλο το παρακράτος της δεξιάς και το χουντικό ΣΚΟΤΟΣ…

β). Καταγράφεται το μετεμφυλιακό κράτος της δεξιάς…

γ). Καταγράφονται και οι ηρωικοί αγώνες του ελληνικού λαού εναντίον του καθεστώτος σε κάθε του πολιτική μορφή.

δ) Καταγράφονται οι αγωνιστικές ανατροπές στους κοινωνικούς συσχετισμούς που επέφεραν ρωγμές στο κατεστημένο και αποτυπώθηκαν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, στην ΕΡΤ, ανοίγοντας ταυτόχρονα τις πόρτες για να έρθουν στην επιφάνεια καταχωνιασμένες και διωκόμενες ιστορικές μνήμες, αγωνιστικά έπη, μεγάλες πνευματικές και καλλιτεχνικές δημιουργίες και πολλά άλλα.

Το Πολυτεχνείο π.χ. και η πτώση της χούντας προκάλεσαν έναν ιστορικό, πολιτικό, ιδεολογικό, πνευματικό και καλλιτεχνικό οργασμό που καταγράφηκε και αποτυπώθηκε, στα ουσιαστικά του χαρακτηριστικά, στην κρατική ΕΡΤ.

Το ίδιο το γκρέμισμα του παλαιού κράτους της δεξιάς έθρεψε εντάσεις ιδεών, συγκρούσεων και ιστορικών παθών που αποτυπώθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ΕΡΤ.


ε). Στην ΕΡΤ καταγράφηκε και το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΙΣΘΗΜΑ του ελληνικού λαού, οι συνθήκες ζωής του, τα κύτταρα της κοινωνικής του αλληλεγγύης (γειτονιές, φιλίες, τρόπος ζωής, ηθικές αξίες και πολλά άλλα), μέσω του ελληνικού κινηματογράφου, του θεάτρου, της μουσικής κ.λπ που γίνανε κτήμα του ελληνικού λαοί, λόγω ΕΡΤ…

Καλλιτεχνικά έργα που δίνουν το πνεύμα της ιστορικής μας διαδρομής, των Ιδεών και Ηθικών Αξιών, μπολιασμένα από τους αγώνες του λαού και τις αντιστάσεις του στα κοινωνικά και πολιτικά κατεστημένα…

Αυτά και πολλά άλλα είναι το ζωντανό ΑΡΧΕΙΟ των «ντοκουμέντων» της ιστορικής μας πορείας και των αγωνιστικών μνημών…

ΤΩΡΑ ο καθένας που δεν είναι διατεταγμένος υπηρεσίας ή «εγκάθετος» του καθεστώτος, μπορεί εύκολα να αντιληφτεί το γιατί θέλουν να καταργήσουν την ΕΡΤ και να την ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΟΥΝ…

Και το ΓΙΑΤΙ ο ελληνικός λαός αντέδρασε τόσο μαζικά…


 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ (συγκεντρωμένα κείμενα για το πραξικόπημα στην ΕΡΤ):
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=7556

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP