Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Το αυτογκόλ του Σαμαρά (Εξαιρετικό)

Από τον Χρήστο Επαμ. Κυργιάκη


Η ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα ήταν γνωστή. Είχε ανακοινωθεί από τους σχολιαστές των καναλιών που θα κάλυπταν την αναμέτρηση αρκετές μέρες πριν.
Οι δύο αντίπαλες ομάδες κατέβηκαν στο γήπεδο για την κρίσιμη αναμέτρηση.
Ομάδα της Κυβέρνησης ενάντια στην Ομάδα των Ναυτεργατών.

Οι θεατές που ήρθαν να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση δεν ήταν και πάρα πολλοί. Οι περισσότεροι, υποστηριχτές της ομάδας Σαμαρά, που ήταν και το φαβορί, παρακινούμενοι από τους τηλεσχολιαστές του αγώνα, επευφημούσαν με συνθήματα και ζητωκραυγές την ομάδα τους.

Αρχηγός της Ομάδας της Κυβέρνησης ο Αντώνης Σαμαράς η οποία πρόσφατα απέκτησε τον Βαγγέλη Βενιζέλο για να καλύπτει την κεντροδεξιά πλευρά και τον Φώτη Κουβέλη για να καλύπτει την κεντροαριστερά πλευρά. Ο τελευταίος, σχεδόν μόνιμα μετατοπιζόταν στην κεντροδεξιά πλευρά και μάλιστα πιο προωθημένος από το Βαγγέλη το Βενιζέλο. Το αποτέλεσμα ήταν, η Ομάδα της Κυβέρνησης να εμφανίζει ένα τεράστιο κενό σε ολόκληρη την αριστερή πλευρά της, κάτι το οποίο είχαν κατά νου να εκμεταλλευτούν οι παίχτες της Ομάδας των Ναυτεργατών.

Στον πάγκο των αναπληρωματικών κάθονταν ανήσυχος και ο Νίκος Μιχαλολιάκος που, όταν χρειαζόταν, κάλυπτε την άκρα δεξιά πλευρά της ομάδας, παίζοντας, ακριβώς πάνω στην πλάγια γραμμή του γηπέδου.

Ο διαιτητής του αγώνα Κάρολος Παπούλιας, που υπέγραφε και τα «φύλλα του αγώνα» της κάθε αναμέτρησης, σφύριξε την έναρξη και η Ομάδα της Κυβέρνησης βγήκε στην επίθεση.

Οι Ναυτεργάτες αμύνονταν με σθένος και κάποιες φορές προσπαθούσαν με ξαφνικές αντεπιθέσεις να ανοίξουν ρήγματα στην αδύνατη, αριστερή, πλευρά της αντίπαλης ομάδας.

Όσο περνούσε η ώρα και με τη συμπαράσταση της εξέδρας, οι Κυβερνητικοί πλησίαζαν όλο και πιο επικίνδυνα στα καρέ των Ναυτεργατών.

Σε μία στημένη φάση, η Ομάδα της Κυβέρνησης, εφαρμόζοντας τη γνωστή «κομπίνα της επίταξης», κατάφερε, με καρφωτή κεφαλιά του Σαμαρά, μετά από σέντρα του Βενιζέλου και προσποίηση του Κουβέλη, να ανοίξει το σκορ.
Κυβερνητικοί-Λιμενεργάτες: 1-0.

Αυτό έμελλε να είναι και το αποτέλεσμα του αγώνα, δίνοντας τη δυνατότητα στην Ομάδα της Κυβέρνησης να περάσει στον επόμενο γύρο.

Οι τηλεσχολιαστές πανηγύριζαν για το, αναμενόμενο, όπως έλεγαν αποτέλεσμα, ενώ οι λιγοστοί υποστηρικτές των Ναυτεργατών έφευγαν σχεδόν απογοητευμένοι από το γήπεδο.

Ο επόμενος αγώνας, ήταν, πάλι, ανάμεσα στην Ομάδα της Κυβέρνησης και στην Ομάδα του Μετρό.

Το γήπεδο, αυτή τη φορά, ήταν γεμάτο με τους υποστηρικτές της Ομάδας του Μετρό, να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στις εξέδρες του γηπέδου.

Η παρουσία των δυνάμεων των ΜΑΤ, ήταν κάτι περισσότερο από εντυπωσιακή. Πολλές φορές, κατά τη διάρκεια του αγώνα, οι δυνάμεις των ΜΑΤ, έριχναν χημικά και δακρυγόνα προς την εστία της Ομάδας του Μετρό αλλά και προς τους θεατές που υποστήριζαν την ομάδα αυτή.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, η αμυντική γραμμή της ομάδας να μην μπορεί να λειτουργεί πάντα σωστά, απέναντι στις επιθέσεις των Κυβερνητικών.

Έτσι, σε μία, πάλι στημένη φάση και εφαρμόζοντας την «κομπίνα της επίταξης», ο Σαμαράς βρήκε την ευκαιρία να σκοράρει με κοντινό πλασέ μέσα από τη μικρή περιοχή.

Ο αγώνας έληξε με το κλασσικό 1-0, υπέρ της ομάδας των Κυβερνητικών η οποία πέρασε, αλώβητη και στην επόμενη φάση.

Ο επόμενος αγώνας ορίστηκε μετά από επιθυμία των Κυβερνητικών, ανάμεσα στην Ομάδα της Κυβέρνησης και στην Ομάδα των Καθηγητών, παραμονές των πανελληνίων εξετάσεων.


Το γήπεδο ήταν κατάμεστο και για πρώτη φορά οι θεατές που ήταν υπέρ των Εκπαιδευτικών ήταν περισσότεροι από αυτούς που υποστήριζαν τους Κυβερνητικούς, παρ’ όλες τις προσπάθειες που είχαν καταβάλει οι σχολιαστές των καναλιών που κάλυπταν την αναμέτρηση, για να πετύχουν το αντίθετο.

Ο αγώνας ήταν αμφίρροπος. Οι Κυβερνητικοί, παίζοντας το σύστημα «αγωνία των μαθητών πριν τις πανελλήνιες», προσπάθησαν από πολύ νωρίς να πάρουν το πάνω χέρι.

Οι εκπαιδευτικοί, εφαρμόζοντας το ίδιο σύστημα, έκαναν οργανωμένη επίθεση, από την αριστερή πλευρά των Κυβερνητικών, φτάνοντας με αξιώσεις στα καρέ του Βορίδη, που ήταν ο τερματοφύλακας της Ομάδας τους.

Ο Μιχαλολιάκος από τον πάγκο ζητούσε επίμονα, αλλά μάταια, να μπει μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Ο αρχηγός, Σαμαράς, ρίχνοντας λίγο νωρίτερα, μια πονηρή ματιά στο διαιτητή, κέρδισε φάουλ έξω από τη μεγάλη περιοχή των εκπαιδευτικών και έδωσε το σύνθημα σε Βενιζέλο και Κουβέλη να ετοιμαστούν για το σύστημα «κομπίνα της επίταξης», αλλά με μία παραλλαγή. Η κομπίνα, αυτή τη φορά θα εφαρμοζόταν «προληπτικά».

Τελικός αποδέκτης της μπάλας, ήταν ο Αρβανιτόπουλος, ο οποίος με μια κεφαλιά «ψαράκι», έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι, στέλνοντας τις ομάδες ισόπαλες στα αποδυτήρια, με τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου.

Στην ανάπαυλα, οι δύο ομάδες, ξανακοίταξαν τα συστήματά τους.

Οι εκπαιδευτικοί δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στο σύστημα για φουλ επίθεση από τη δεξιά μεριά της αντίπαλης ομάδας, γιατί στο δυναμικό της δεν υπήρχαν πολλοί παίχτες να χειρίζονται με ευχέρεια το αριστερό πόδι.

Τις θέσεις κάλυπταν κάποιοι δεξιοπόδαροι παίχτες που όταν ήταν να μεταφέρουν το παιχνίδι από αριστερά, συναντούσαν μεγάλη δυσκολία.

Τελικά, ο αγώνας κρίθηκε στις καθυστερήσεις μετά από ένα «πέτσινο» πέναλτι που σφύριξε ο διαιτητής του αγώνα σε μαρκάρισμα που έγινε πολύ έξω από τη μεγάλη περιοχή των εκπαιδευτικών.

Το σκορ έληξε τελικά με 1-0 υπέρ των Κυβερνητικών.

Ήταν μία νίκη που έδειξε τις πολλές αδυναμίες της Κυβερνητικής Ομάδας αλλά και τις δυνατότητες που έχει μια μελλοντική αντίπαλη ομάδα, αν παίζει έξυπνα και επίμονα από την αριστερή πλευρά, να φτάσει τελικά στη νίκη.

Η επόμενη αναμέτρηση, δεν άργησε να οριστεί, πάλι με επιλογή των Κυβερνητικών. Αυτή τη φορά αντίπαλη θα ήταν η Ομάδα της ΕΡΤ.

Όμως, αυτή τη φορά, το γήπεδο της αναμέτρησης, κατακλύστηκε από υποστηρικτές της Ομάδας της ΕΡΤ, κάτι που προκάλεσε αμηχανία στους Κυβερνητικούς.

Η σκέψη για επέμβαση των δυνάμεων καταστολής, απομακρύνθηκε γρήγορα καθώς τα νέα από τη γειτονική Τουρκία δεν ευνοούσαν μια τέτοια απόφαση, καθώς στη γειτονική χώρα, η Ομάδα του Ερντογάν, που επέλεξε να κερδίζει το παιχνίδι με βίαιο παιχνίδι και αντιαθλητικά, μέχρι θανάτου, μαρκαρίσματα, έτρωγε το ένα γκολ μετά το άλλο, από την Ομάδα των Εξεγερμένων στο γήπεδο της Πλατείας Ταξίμ.

Η λήξη του πρώτου ημιχρόνου βρήκε την Ομάδα της ΕΡΤ να προηγείται με
1-0.

Σε μία από τις υπεροπτικές επιθέσεις των Κυβερνητικών, η άμυνά τους έμεινε ακάλυπτη με αποτέλεσμα, με μια ξαφνική αντεπίθεσή της, η Ομάδα της ΕΡΤ, έφτασε στην αντίπαλη περιοχή την οποία κάλυπτε μόνο ο Άδωνις-Σπυρίδωνας Γεωργιάδης.

Επιστρέφοντας γρήγορα ο αρχηγός Σαμαράς, στην προσπάθειά του να προλάβει τα χειρότερα, αντί να διώξει τη μπάλα, προς τα δημοσιογραφικά θεωρεία, την έστειλε στο «γάμα». Της εστίας του τερματοφύλακα Βορίδη. 


Ο Μιχαλολιάκος από τον πάγκο,
έβριζε την αντίπαλη ομάδα λέγοντας πως θα προτιμούσε ως αντίπαλο κάποιο από τα «τσοντοκάναλα».

Ο αρχηγός Σαμαράς, με το αυτογκόλ που έβαλε, κατάφερε να χάσει ακόμη και αυτή την εύνοια των τηλεσχολιαστών, τόσο στον ελλαδικό όσο και στον ευρωπαϊκό χώρο, αφού ο αγώνας μεταδίδεται πλέον δορυφορικά σε όλη την Ευρώπη, και όχι μόνο.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τους Κυβερνητικούς να μην μπορούν να αντιδράσουν, αφού δεν μπορούν να εφαρμόσουν την «κομπίνα της επίταξης» που τους έδινε κάθε φορά την πολυπόθητη νίκη.

Βλέπετε, οι παίχτες της Ομάδας της ΕΡΤ, θεωρούνται απολυμένοι, οπότε, δεν μπορούν να επιταχθούν.

Οι παίχτες της Ομάδας της ΕΡΤ, εφαρμόζοντας σε κάθε επίθεση και διαφορετικό σύστημα, καταφέρνουν να πλησιάζουν απειλητικά στην αντίπαλη εστία, τόσο που το δεύτερο γκολ να είναι θέμα χρόνου.

Η συμπαράσταση των θεατών είναι καθοριστική στη μέχρι τώρα εξέλιξη του αγώνα.

Βρισκόμαστε, γύρω στο 75ο λεπτό της αναμέτρησης και οι προπονητές των Κυβερνητικών, σκέφτονται σοβαρά, να αλλάξουν μερικούς από τους παίχτες της ομάδας. Ανάμεσα σ’ αυτούς, θα είναι σίγουρα και ο αρχηγός Σαμαράς.
Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία, η Ομάδα της Κυβέρνησης, να αποκλειστεί από την επόμενη φάση των ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων.

Ο αγώνας συνεχίζεται!

ΠΗΓΗ:

http://www.alfavita.gr/

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP