Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ...ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ



ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΦΑ
TOΝ ΟΚΤΩΒΡΗ
ΔΥΟ ΕΡΓΑ - ΔΥΟ ΣΚΗΝΕΣ


Στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου ΑΛΦΑ, που θα λειτουργεί από την Τετάρτη μέχρι και την Κυριακή, ο Γιώργος Παρτσαλάκης, η Πέγκυ Τρικαλιώτη, ο Κρατερός Κατσούλης, η Τζένη Θεωνά, θα παρουσιάζουν το καινούργιο, κοινωνικό και επίκαιρο έργο του Ντόναλντ Μάργκιουλις,. «Στοπ καρέ..», σε σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη, σκηνικά-κοστούμια του Γιώργου Πάτσα και Μουσική του Σταύρου Γασπαράτου..

Στη Δεύτερη Σκηνή του Θεάτρου ΑΛΦΑ, ο Στέφανος Ληναίος, η Έλλη Φωτίου, ο Τρύφων Παπουτσής, ο Θοδωρής Προκοπίου, η Μαρία Βλάχου, ο Θανάσης Μπριάνας, θα ερμηνεύουν κάθε Δευτέρα και Τρίτη, την επίκαιρη, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, κοινωνική σάτιρα του Νομπελίστα Ντάριο Φο:
«Δεν πληρώνω…δεν πληρώνω».

Το έργο έχει παρουσιαστεί από το Στέφανο Ληναίο και την Έλλη Φωτίου σε χίλιες διακόσιες παραστάσεις, στην Αθήνα και σε ολόκληρη την Ελλάδα: το 1979-81, το 1991 και το 2000.-
Τώρα θα παρουσιαστεί στη σύγχρονη διασκευή, του ίδιου του συγγραφέα, με το νέο τίτλο:
«Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω τίποτα..»


Επισημαίνουν ο Στέφανος Ληναίος και η Έλλη Φωτίου:



«ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ « ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ..ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ..»

Έκλεισαν τριάντα χρόνια από το 1979-1981 που πρωτοπαρουσιάσαμε στο Θέατρο ΑΛΦΑ και σε όλη την Ελλάδα, αυτό το έργο του Ντάριο Φο. Από την πρώτη στιγμή καταλάβαμε ότι θα είναι μια σάτιρα, πάντα επίκαιρη, δυστυχώς.

Το διαπιστώσαμε όταν το παρουσιάσαμε και πάλι στο Θέατρο ΑΛΦΑ Το 1986.

Και όταν ο Ντάριο Φο πήρε το βραβείο Νόμπελ, το 1997,τοξαναπαρουσιάσαμε,για να τον τιμήσουμε, το 2000, διασκευασμένο αυτή τη φορά και προσαρμοσμένο στις μεγάλες, παγκόσμιες, παγκόσμιες, οικονομικές και πολιτικές αλλαγές που είχαν ήδη προκύψει στον 21ο αιώνα μας.

Ποτέ όμως δεν πιστεύαμε ότι σήμερα, έπειτα από τριάντα χρόνια, αυτή η κοινωνική σάτιρα θα ήταν τόσο επίκαιρη, περισσότερο από ποτέ.

Και το ξαναπαρουσιάζουμε τώρα για τρεις λόγους.

Επειδή είναι ένα διαχρονικό, σπουδαίο έργο που θα έπρεπε να υπάρχει πάντα στο ρεπερτόριο ενός θεάτρου που θέλει να προβληματίζει κάθε γενιά.

Επειδή μας έστειλλε το έργο του ο Ντάριο Φο προσαρμοσμένο από τον ίδιο στις νέες, παγκόσμιες, σημερινές πολιτικοοικονομικές συνθήκες..

Και επειδή μας το ζήτησαν και το ζητούν επιμόνως, κάθε χρόνο, πολλοί, παλιοί και νέοι θεατές.

Δημιουργήθηκε μάλιστα πρόσφατα, με επίσημη διακήρυξη και μια μεγάλη, πανελλήνια, οργανωμένη κίνηση με τη χαρακτηριστική επωνυμία:

«Κίνηση Ελλήνων Πολιτών διεκδίκησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ..ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ..»

Ξανά μαζί λοιπόν. Μεγαλωμένοι όλοι μας κατά 30 χρόνια. Και πάντα δίπλα στους παλαιούς και νέους, προβληματισμένους Θεατές-Πολίτες.

Όχι για να γελάσουμε μόνο αλλά, το κυριότερο, να προβληματιστούμε και να αισιοδοξήσουμε… Γιατί όπως μας λέει κρυφογελώντας κι ο ίδιος ο Ντάριο Φο, στο έργο του, αιώνες τώρα αυτά τραβάει η ανθρωπότητα. Και από μας εξαρτάται, με τη σιωπή μας ή την ανυπακοή μας, να συντηρήσουμε ή να αλλάξουμε την παράλογη κοινωνία μας και τα σάπια προϊόντα της.

Ώσπου να πάψει, επιτέλους, να είναι επίκαιρο αυτό το έργο του Ντάριο Φο…»

29.8.10

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP