Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Τα ξύλινα πόδια της αυτοκρατορίας και η όξυνση των ανταγωνισμών


Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση υπονομεύει θανάσιμα την ιμπεριαλιστική αυτοκρατορία των ΗΠΑ. Η «αυτοκρατορία» νιώθει την πνοή του θανάτου της. Βρίσκεται στο χείλος του βαράθρου της κατάρρευσής της.
Οι ΗΠΑ, όσο υπερβολικό και αν ακούγεται, ουσιαστικά έχουν πτωχεύσει.
Μια συνοπτική εικόνα:

α) Οι εισαγωγές της έχουν υποσκελίσει τις εξαγωγές της.
β). Η «μετανάστευση» των κεφαλαίων της σε χώρες με φτηνό κόστος παραγωγής (κυρίως προς Κίνα), παίρνει επιδημική διάσταση…
γ). Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της βαθαίνει συνεχώς σε βάρος της αμερικάνικης οικονομίας. Το δε κόστος του πολέμου στο Αφγανιστάν και Ιράκ ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 3 δις δολ. ημερησίως.
δ). Το αμερικάνικο κράτος έχει τυπώσει χωρίς αντίκρισμα ποταμούς «πέτσινου χρήματος», για να καλύψει τις υποχρεώσεις του.
Ο κίνδυνος πλέον για την κατάρρευση του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος είναι ΑΜΕΣΟΣ και ανά πάσα στιγμή μπορεί να έρθει η κατάρρευση…



Αν το νομισματικό σύστημα δεν έχει καταρρεύσει ακόμα είναι διότι αγωνίζονται όλοι να διασώσουν το δολάριο.

Ιδιαίτερα το δολάριο το κρατάει στη ζωή η Κίνα και η Ιαπωνία.

H Ουάσιγκτον, με βάση το ποσοστό κρατικών ομολόγων που κατέχουν οι Κινέζοι, χρωστά στο Πεκίνο 843,7 δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς να συνυπολογίζονται τα κρατικά αμερικανικά ομόλογα που κατέχουν Κινέζοι επενδυτές στο Λονδίνο και στο Χονγκ Κονγκ.

Η Ιαπωνία, με ποσό 803,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι ο δεύτερος κρατικός πιστωτής των ΗΠΑ.

ε). Η δημοσιονομική «μαύρη τρύπα» στα έσοδα του αμερικάνικου κράτους ανέρχεται σήμερα στο 14,9% του ΑΕΠ, με αυξητικές τάσεις λόγο της διαρκούς συρρίκνωσης της αμερικάνικης οικονομίας.

Για να «ελεγχθεί» μέσα στα καπιταλιστικά πλαίσια το δημοσιονομικό έλλειμμα, θα πρέπει να διπλασιαστούν άμεσα όλοι οι φόροι που καταβάλλουν τα αμερικανικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, να περικοπούν μισθοί και συντάξεις και να περιοριστεί το κοινωνικό κράτος.

Αποτέλεσμα: Η έκρηξη της φτώχειας, των επιτοκίων και του πληθωρισμού.


Η κυβέρνηση του Ομπάμα προσανατολίζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Το ΔΝΤ χαιρετίζει τη δέσμευση της κυβέρνησης, για τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών.

Οι ΗΠA, ουσιαστικά έχουν πτωχεύσει. Ούτε η αύξηση των φόρων, ούτε η μείωση των δαπανών μπορούν να βοηθήσουν. Το καπιταλιστικό σύστημα θα καταρρεύσει στην Αμερική και μάλιστα με πάταγο…

ΟΛΑ ΑΥΤΑ θα κινητοποιήσουν με σφοδρότητα και ρωμαλεότητα τον αμερικανικό λαό. Πέρασε πια και εδώ η περίοδος της «λαϊκής αφασίας»!!!!



Αυτή η νομοτελειακή «έφοδος» κατάρρευσης των ΗΠΑ τις καθιστούν πολύ επικίνδυνες. Οι βρυχηθμοί του θανάσιμα πληγωμένου θεριού είναι πολύ τρομακτικοί και τρομοκρατικοί.

Θα επιχειρήσουν οι ΗΠΑ να διασωθούν σε βάρος όλων των άλλων, με τη χρεοκοπία ολόκληρης της ανθρωπότητας και με την κερδοσκοπική εκμετάλλευση ακόμα και της χρεοκοπίας των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών της Ευρώπης.

Αυτό μοιραία θα οξύνει, σε εκρηκτικό βαθμό, τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, ακριβώς γιατί κάθε ισχυρή ιμπεριαλιστική δύναμη θα επιχειρεί να διασωθεί η ίδια εκμεταλλευόμενη την κρίση προς δικός της όφελος (κερδοσκοπώντας στη χρεοκοπία των άλλων) ΚΑΙ αλλάζοντας τους συσχετισμούς στην παγκόσμια σκακιέρα.

Το παιχνίδι πλέον στην παγκόσμια σκακιέρα και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια γίνεται πολύ περίπλοκο με διαπλοκές ανταγωνισμών μεταξύ Αμερικής-Ρωσίας-Γερμανίας και Τουρκίας.

Η ελληνική κυβέρνηση, δωσίλογο εξάρτημα των ΗΠΑ, δένει χειροπόδαρα την ελληνική κοινωνία με τις ΗΠΑ που καταρρέουν…


Ο Τούρκικος ιμπεριαλισμός επιδιώκει ευφυώς να εκμεταλλευτεί την παγκόσμια κρίση και ιδιαίτερα τη χρεοκοπία των ΗΠΑ για να διασωθεί και να αλλάξει τους παγκόσμιους συσχετισμούς υπέρ του. Επιδιώκει να ξαπλωθεί και να γίνει ηγεμονικός παράγοντας στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια.

Έτσι το τούρκικο κατεστημένο «επενδύει» προς τη Ρωσία, άλλη μεγάλη δύναμη που προσδοκά τεράστια οφέλη από την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, όπως και η Κίνα.

Οι Τούρκοι επιχειρούν, επίσης, να γίνουν και οι εκφραστές του ισλαμικού αντιαμερικανισμού.

Αυτά όλα θερμαίνουν το Μέτωπο στη Μέση Ανατολή και οξύνουν τη σύγκρουση ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ.

Η αιχμή της σύγκρουσης που απειλεί να πάρει και ανοικτή πολεμική έκφραση είναι ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ, με χώρο αιχμής το Ιράν.

Δύο πλέον καθαρά Μέτωπα διαμορφώνονται στο χώρο:

Από τη μια ο αραβικός κόσμος, η Ρωσία και η Τουρκία και από την άλλη οι ΗΠΑ, με το φυλάκιό της, το Ισραήλ.

Ανάμεσα σε αυτές τις συμπληγάδες σχοινοβατεί και η Ευρώπη.


Η κατοχική κυβέρνηση του ΓΑΠ έσπευσε ΑΜΕΣΑ να συνταχθεί με το Μέτωπο Αμερικής-Ισραήλ, ανοικτά εναντίον των Αράβων, ανατρέποντας όλα τα ιστορικά κεκτημένα με τον αραβικό κόσμο.

Αυτό το νόημα έχουν οι στενές και υμνολογικές σχέσεις με το Ισραήλ…


Η ηγετική κλίκα της κυβέρνησης και των «συμβούλων», αμερικανικά εξαπτέρυγα κυριολεκτικά, δεν αρκούνται απλώς στην εκτέλεση των «συμβολαίων θανάτου» της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού έθνους, αλλά τοποθετούν τη χώρα μας στο κέντρο του πολέμου που διεξάγεται ύπουλος και κρυφός, αλλά θα ξεσπάσει και ανοικτός, στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια.

Μετατρέπουν την Ελλάδα σε αμερικανικό-ισραηλινό φυλάκιο κόντρα στη Ρωσία και την Τουρκία, σε δυνάμεις γειτονικές και μάλιστα η μία με δεδηλωμένους προσανατολισμούς εναντίον της Ελλάδας: Τουρκία.

ΟΙ δωσίλογοι αμερικανοτσολιάδες ανοίγουν τους Ασκούς του Αιόλου, όλα τα μέτωπα εναντίον της χώρας μας: Από τον αραβικό κόσμο και την Τουρκία μέχρι τη Ρωσία...


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=4848


  ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Για όποιον θέλει να μελετήσει πιο διεξοδικά για τα αίτια, τα αδιέξοδα και τις συνέπειες της σημερινής κρίσης, παραπέμπουμε, από τα πολλά κείμενα που έχουμε γράψει, στα ακόλουθα:

Οκτώβριος 2008
α). Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα
β). Ο εργαζόμενος λαός είναι αθωράκιστος
εδώ:

http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=2736

Και στο ακόλουθο του Απριλίου του 2009:
Η παγκόσμια κρίση
(Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας)

ΕΔΩ:
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?p=20389#20389

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP