Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Στάχτη το φοινικόδασος της Πρέβελης Ρεθύμνου


Από Βατοπαίδι


Στάχτη έγινε το ιστορικό φοινικόδασος της Πρέβελης Ρεθύμνου από μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Έθνος, εκτός από το σπάνιο φοινικόδασος, κάηκαν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, εκατοντάδες αιγοπρόβατα, ενώ κινδύνεψαν και οικισμοί.
«Διαπράχθηκε ένα οικολογικό έγκλημα, ενώ κινδύνεψαν δύο χωριά. Το φοινικόδασος με τις χίλιες συστάδες δέντρων στην πανέμορφη Πρέβελη δεν υπάρχει πια.

Χιλιάδες ελαιόδεντρα και άλλες καλλιέργειες έγιναν στάχτη, ενώ εκατοντάδες ζώα κάηκαν ζωντανά»,

δήλωσε στο Έθνος ο νομάρχης Ρεθύμνου, Γιώργος Παπαδάκης.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο πολύτιμος φοίνικας του Θεοφράστου (Phoenix theophrasti) είναι ένα σπάνιο είδος που απειλείται με εξαφάνιση. Χρονολογείται από την αρχαιότητα.

Στην Κρήτη εντοπίζονται τα τελευταία δάση του συγκεκριμένου φοίνικα: το φοινικόδασος του Βάι και το φοινικόδασος της Πρέβελης, ενώ μερικές ακόμη συστάδες από δέντρα του είδους εντοπίζονται σε νησιά του νοτίου Αιγαίου.


Το Σάββατο η φωτιά εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε τέσσερα μέτωπα στο νότιο Ρέθυμνο, οπότε οι τοπικές Αρχές εκτιμούν ότι πιθανότατα πρόκειται για εμπρησμό.

Όπως δήλωσαν μάλιστα αξιωματικοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης, η πιθανότητα οι φωτιές να οφείλονται σε εμπρησμό είναι ισχυρότατη, καθώς εκδηλώθηκαν τη νύχτα, σε πολλά σημεία ταυτόχρονα.

Σημείωση ΡΕΣΑΛΤΟ:
Καλά ακόμα αναρωτιούνται για το ποιοι είναι οι Νέρωνες;


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ:
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=4857

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP