Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Το μυστικό πρωτόκολλο μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ


 Από CITY

Οι μηχανισμοί των λόμπι τέθηκαν στην υπηρεσία των χωρών, ώστε να «χτιστεί» η νέα πολιτικο-οικονομική σχέση

Η νέα σχέση της Αθήνας με το Τελ Αβίβ «χτίστηκε» περισσότερο από το αμερικανικό Κογκρέσο και το εβραϊκό λόμπι παρά από την ηγεσία του Λευκού Οίκου, η οποία βέβαια δεν κρύβει τη χαρά και την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι αυτή την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για το Ισραήλ, που δέχεται πυρά από την πρώην σύμμαχό του Τουρκία, «έβαλε πλάτη» η Ελλάδα.



Σύμφωνα με πηγές του Κογκρέσου, που έχουν γνώση του παρασκηνίου που παίχθηκε από τον περασμένο Ιούνιο, κυβερνητικοί παράγοντες ενθάρρυναν σημαντικούς γερουσιαστές και βουλευτές που παραδοσιακά στηρίζουν το Ισραήλ να ανοίξουν διάλογο με στελέχη του ελληνικού λόμπι τα οποία έχουν κανάλι επικοινωνίας με την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Από το αρχικό στάδιο εντοπίστηκε το «μεγάλο ενδιαφέρον» των Αμερικανών πρεσβευτών στις δύο πρωτεύουσες. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος ανταποκρίθηκαν αμέσως, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ροή ενημέρωσης και πληροφόρησης που κατέληξε.....
σε συνεργασία αρχικά μεταξύ των Εβραιοαμερικανών και των Ελληνοαμερικανών και στη συνέχεια μεταξύ της Αθήνας, της Λευκωσίας και του Τελ Αβίβ. Για όλες τις διεργασίες ενημερώνονταν άμεσα τα γραφεία του αντιπροέδρου Τζόζεφ Μπάιντεν και της Χίλαρι Κλίντον.

Οι Αμερικανοί διαφωνούν κάθετα με την τουρκική συμπεριφορά έναντι του Ισραήλ, αλλά δεν θα επιθυμούσαν σ' αυτό το στάδιο συμμαχίες εναντίον της Αγκυρας παρά το γεγονός ότι ο πρωθυ¬πουργός Ταγίπ Ερντογάν οδεύει μακριά από τη Δύση, κατά την έκφραση παράγοντα της Γερουσίας, ο οποίος χαρακτηρίζει την Τουρκία εχθρική χώρα. Η ίδια διαπίστωση έγινε και στη σύσκεψη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παρουσία της κ. Κλίντον.

Η κοινή ελληνο-ισραηλινή επιτροπή θα έχει κατευθείαν επαφή με τα γραφεία των δύο πρωθυπουργών και θα ασχολείται με θέματα τρομοκρατίας, εξοπλισμών, κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και βελτίωσης της εικόνας των δύο χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο κ. Νετανιάχου φαίνεται να συμφώνησε σε πρώτη φάση
να τεθεί ο μηχανισμός του εβραϊκού λόμπι στην υπηρεσία της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού τουρισμού. Ο κ. Ντέιβιντ Χάρις του American Jewish Committee -η επιτροπή αποτελεί την ομπρέλα των εβραϊκών οργανώσεων- φτάνει σήμερα στη Λευκωσία για να συναντήσει τον πρόεδρο της Κύπρου. Ο επόμενος σταθμός του θα είναι το Τελ Αβίβ, ενώ δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα τα σχέδια για τη μετάβασή του στην Αθήνα για λόγους ασφάλειας.

Η ζυγαριά

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν το εβραϊκό λόμπι κατήργησε το εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία,
επέβαλε τον όρο «απομόνωση των Τουρκοκυπρίων» αντί της εισβολής και κατοχής και συμμετείχε στην εκστρατεία τιμωρίας της Κύπρου μετά το δημοψήφισμα του 2004 και την απόρριψη του αντιδημοκρατικού και φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν. Τα στελέχη του ελληνικού λόμπι, που είχαν συγκρουστεί επανειλημμένα στο παρελθόν με τους Εβραιοαμερικανούς πιστεύουν ότι η ζυγαριά θα γείρει οριστικά υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου.

ΜΕ ΕΠΑΦΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

Ο ρόλος του Χριστόφια


Σύμφωνα με πληρο¬φορίες,
μετά την επίσκεψη του Βενιαμίν Νετανιάχου στην Αθήνα -είχε προηγηθεί το ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ- και τη δημιουρ¬γία κοινής επιτροπής προώ¬θησης της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών θα ακολουθήσουν επαφές στις δύο πρωτεύ¬ουσες μεταξύ κορυφαίων υπουργών, ενώ έπεσε στο τραπέζι και η ιδέα για κοινή συνάντηση των δύο πρωθυ¬πουργών με τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια στη Λευκωσία.
Ο τελευταίος διατηρεί συνεχή και προχωρημένο διάλογο με το Ισραήλ από την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Ο Ελληνας αξιω¬ματούχος που θα επι¬σκε¬φθεί πρώτος το Τελ Αβίβ είναι ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος. Η επίσημη Ουάσιγκτον δεν συμφωνεί με το «δόγμα» ότι ο εχθρός (Ισραήλ) του εχθρού μου (Τουρκία) είναι φίλος μου, και πιστεύει πως η Ελλάδα και το Ισραήλ πρέπει να έχουν τη δική τους στενή στρα¬τηγική συνεργασία ανεξάρτητα από τις σχέσεις της Αγκυρας με το Τελ Αβίβ.
Για τους εξοπλισμούς 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=4848

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP